404039_novak-abu_fŠeik i Nole prve komšije: Šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz Abu Dabija kupio je letos, za 1,5 miliona evra hotel Jugobanka koji je nedavno srušio do temelja i spremio se da zida, a stotinak metara dalje gradiće hotel i najbolji srpski teniser.

Novak i dalje rado odlazi na Kopaonik

Sa velikom radošću i nadom turistički radnici na Kopaoniku najvećem i najpoznatijem ski-centru u Srbiji, primili su vest da će podno Pančića, na samo stotinak metara od šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, hotel graditi i najpoznatiji srpski sportista i ambasador Srbije u svetu Novak Đoković.

Veliki prijatelj prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan iz Abu Dabija kupio je letos, za 1,5 miliona evra hotel “Jugobanka” na najboljoj lokaciji na Kopaoniku koji je nedavno srušio do temelja, poravnao zemljište i pripremio ga za izgradnju novog zdanja koje će, kako pišu mediji, imati površinu od oko 10.000 kvadrata.

U opštini Raška koja pokriva najveći deo turističkog centra na Kopaoniku još ne znaju da li će šeik graditi hotel ili rezidenciju, kako će objekat izgledati i koliko će koštati. Veruju da će biti nešto superskupo i superluksuzno. Pošto se radi o lokaciji u najužem delu nacionalnog parka, šeik se nije obraćao nadležnima u ovoj opštini, jer je po zakonima Srbije, za Kopaonik nadležno Ministarstvo građevine Srbije koje će, uvereni su svi na ovoj planini, uvaženom prijatelju Srbije u najkraćem roku obezbediti potrebne dozvole.

Milinko Petrović, ugostitelj iz naselja Treska na Kopaoniku, kaže da je hotel Jugobanka srušen za samo nekoliko dana, gradilište je poravnato i ograđeno, radovi će početi na proleće i biće završeni samo za jedno leto.

“Šeiku pare nisu problem, ostalo će sve ići lako i brzo. Video sam Muhameda kada je prošle zime boravio ovde, bio je oduševljen Kopaonikom, još tada je rekao da će ponovo doći. S Aleksandrom Vučićem je sedeo u jednoj običnoj kafani pored puta Raška-Rudnica i ćaskao sa običnim ljudima, od jedne stare Kopaoničanke dobio je vunene čarape da ne nazebe na niskim temperaturama”, priča Milinko Petrović.

Prema informacijama iz opštine Raška, koje su objavili i neki beogradski mediji, Novak Đoković će graditi hotel sa 1.000 kvadrata i 15 apartmana, uz samu ski-stazu, na mestu gde se sada nalazi poznati kafić “Doli Bel”, koji je montažni objekat. Još se ne zna ni kako će izgledati hotel popularnog Noleta koji će, kao i šeik, dozvolu za gradnju tražiti i dobiti od Ministarstva građevine.

Sigurni dolazak šeika Muhameda i najavljeni dolazak Novaka Đokovića odmah je povukao druge biznismene i moćne kompanije da se zainteresuju za investiranje na najpoznatijoj srpskoj planini. Trenutno je najzagrejanija kompanija Mubadala iz Abu Dabija, koja želi lokaciju na kojoj se nekada nalazio tokom NATO-bombardovanja porušeni hotel “Bačište”. Predstavnici Mubadale najavljuju izgradnju ekskluzivnog hotela sa oko 500 ležajeva i svom pratećom infrastrukturom.

Ova kompanija želi da učestvuje u privatizaciji Skijališta Srbije i uloži ogroman novac u izgradnju nekoliko novih zatvorenih žičara, modernizaciju postojećih i posebno za izgradnju gondole od Brzeća do vrha Kopaonika. U nekim optimističkim planovima opštine Raška predviđeno je i da se gondola gradi i iz pravca Jošaničke Banje.

Bez skakaonice

Rade Dunjić, direktor hotela “Klub A” na Kopaoniku, kaže da ništa lepše nije moglo da se dogodi.

“Ko ne bi poželeo takve komšije, šeik Muhamed, Novak Đoković i drugi koji će doći ovde približiće naš ski-centar i onima koji nisu čuli ni za Srbiju ni za Kopaonik, doći će i puno novih i bogatih investitora, jedino se mora voditi računa da se gradi kako se do sada gradilo, da se ne zidaju soliteri i ne podiže grad kao na Zlatiboru, da Kopaonik sačuva ambijent koji sada ima i da priroda ostane netaknuta”, poručuje Rade Dunjić.

Čuveni arhitekta Slobodan Mitrović projektovao je tako da Kopaonik bude svetski turistički centar. Na ovoj planini jedno vreme je tako i bilo, samo u jednoj sezoni ovamo je dolazilo i po 6.000 Engleza, bilo je Francuza, Italijana, Nemaca, Rusa… A onda su došle sankcije, pa ratovi. Kopaonik je više puta bombardovan i uprkos naporima ovdašnjih turističkih radnika nije povratio svetski imidž koji je imao. Dolaskom šeika Muhameda i Novaka Đokovića svet se ponovo vraća u turističko naselje podno Pančićevog vrha.

Kopaonik ima izvanredne ski-staze, ali nema značajnijih skijaških takmičenja. Sportski i turistički radnici na ovoj planini podsećaju da se u srećnim vremenima dok je bilo novca razmišljalo i o izgradnji velike skakaonice, slične Planici u Sloveniji, koja bi na krov Srbije dovela majstore visina i televizijske ekipe iz celog sveta. Skakaonica trenutno, zbog ekonomske krize, nije u planu, ali i to se, kažu zaljubljenici u skijanje, brzo može promeniti, pogotovu ako se za izgradnju jednog ovakvog objekta zainteresuje šeik Muhamed ili neko drugi iz Evrope i sveta.

Izvor: Vesti-Online