Kopaonik(1)Biznis forum na Kopaoniku od 4 do 6 marta: Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije najavili su da će i ove godine na Kopaoniku organizovati biznis forum, od 4. do 6. marta.

Teme ovogodišnjeg “Kopaonik biznis foruma” biće naredni koraci u strukturnim reformama, ekonomske i strukturne politike i spovodođenje industrijske i regionalne politike.
Na tom skupu učestvovaće ekonomisti, privrednici, bankari i predstavnici Vlade Srbije, ambasada i medjunarodnih finansijskih institucija.

Pokrovitelj skupa je, kao i prethodnih godina, Vlada Srbije.
Najavljeno je učešće premijera Ivice Dačića, prvog potpredsednika Aleksandra Vučića i guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Kako su ukazali organizatori “Kopaonik biznis foruma”, posle 24 godine od početka tranzicije bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji je za 30 odsto manji nego u periodu pre tranzicije, a usled globalne ekonomske krize, Srbija je tokom prethodnih pet i po godina izgubila tri odsto svog BDP-a.

Istaknuto je da “zabrinjava činjenica da je uloga političkih lidera, kao inicijatora ekonomskih reformi, zanemarena, a neoliberalna politika kao konceptualna platforma povlačenja države iz ekonomije dala je alibi vladama za mnoga nečinjenja u ekonomiji i potpuno okretanje striktno političkim temama”.

– U drugom kvartalu 2014. godine novi prioritet antikriznog programa je
zapravo stari prioritet, kako ostvariti snažniji, ali održiv rast u
uslovima makroekonomske stabilnosti – procenili su organizatori “Kopaonik biznis foruma 2014”.

Izvor: Blic.rs