Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Mali skijaški saveti: Dolazite  na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.

Što vam je potrebno za skijanje?

Kao i za svaki drugi sport treba vam neka oprema. Za skijanje je potrebno dosta opreme pa evo nekoliko saveta o izboru, kupovini, iznajmljivanju ili pozajmljivanju cele ili delova skijaške opreme.

Šta sve uopšte spada u skijašku opremu?

Skijaške cipele, skije s pripadajućim vezovima, skijaške pantalone i jakna, može i kombinezon (koji se nije pokazao praktičan), skijaški štapovi, rukavice, kapa ili kaciga (deca do 12 godina su obavezna nositi na skijalištima zaštitnu kacigu), skijaške naočare (protiv vetra, snega, magle), sunčane naočare (sa zaštitnim UV filterom zbog jakog odbljeska sunčevih zraka), krema za lice s visokim zaštitnim faktorom od 15-30, donji veš i čokolada po izboru. U početku potrebni su vam adekvatna, proverena i servisirana oprema i učitelj skijanja.

Šta i za koga kupovati ili iznajmiti skijašku opremu?

Za svakog skijaša početnika, a pogotovo za decu do 15 godina preporučujemo da se osnovna skijaška oprema (skijaške cipele, skije s vezovima i skijaški štapovi) iznajme u nekom od ski servisa koji imaju odgovarajuću i kvalitetnu opremu. Što se tiče skijaške jakne i pantalona, kape, rukavica, naočara i kreme, to ćete kupiti ili pozajmiti od prijatelja jer ta se oprema ne iznajmljuje.

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Skijaške cipele

Prije svega deci koja su u rastu i razvoju treba odabrati adekvatne skijaške cipele i skije za predstojeću skijašku sezonu, a ne odabrati ili kupovati veće u nadi da će potrajati nekoliko godina. Skijaška cipela ne smije biti premala jer žulja, stopalo trne i u takvim je cipelama ubrzo hladno. Još je veći problem previše velikih skijaških cipela jer stopalo u takvoj cipeli ima previše prostora pa stopalo ne prenosi određeni pokret na cipelu, a preko nje na skijaški vez i skiju, skijaško je napredovanje teško, a postoji i veća mogućnost ozlede zgloba i potkolenice. Zbog svega navedenog za dete iznajmite ili pak kupite samo skijašku cipelu adekvatne veličine. Odrasloj osobi, početniku, također savetujemo iznajmljivanje opreme, dok onima koji su odlučili skijati u jednoj skijaškoj sezoni više od 20 dana preporuka je kupovina skijaških cipela, a skije, možete po želji iznajmiti (na celu sezonu) ili kupiti. Unutrašnji će se deo nove skijaške cipele malo oblikovati po vašem stopalu, pa će vam ta skijaška cipela za koji dan biti udobna, a i zbog higijenskih razloga nećete nositi cipele koje je već koristilo nekoliko desetina skijaša.

Kada je reč o kupovini novih skijaških cipela za početnike i slabije skijaše, u trgovini skijaške opreme tražite katalog proizvođača cipela, kasnije i skija i po preporuci proizvođača kupite adekvatnu skijašku cipelu. U nekim kvalitetnijim i specijalizovanim radnjama  i servisima možete se prepustiti i preporuci prodavca ili servisera. Ako ste početnik ili slabiji skijaš kupite cipele manje tvrdoće FLEX INDEKS 50–70, skijaš srednjeg skijaškog znanja 70–90, a jako dobri skijaši, učitelji i demonstratori skijanja neka kupuju skijaške cipele FLEX INDEKSA 90–120. Postoje i tvrđe s indeksom 130–140 i 150 ali cipele takvih karakteristika preporučujemo samo takmičarima.

Zašto je kod skijaških cipela toliko važan taj flex indeks?

Kod skijaških cipela, slično kao i kod skija, nije toliko važan proizvođač (npr. Proizvođači cipela: ATOMIC, SALOMON, NORDICA, LANGE, HEAD, TEHNICA…) koliko je važna tvrdoća. Upravo po flex indeksu možete i kao skijaški laik vrlo brzo saznati kvalitet, a time obično i cenu cipela. Ovde se poslužite lukavstvom ili našim malim savetom. Puno je povoljnije kupiti skijaške cipele, a pogotovo skije, prošlogodišnji ili pretprošlogodišnji model jer će cena pasti i do 50%, a osim boje i nekih sitnih nijansi nema neke značajne promene jer svaki proizvođač svake godine menja spoljnji izgled skijaških cipela i skija kako bi se lakše (čitaj skuplje) prodavale.

Kod kupovine i isprobavanja novih skijaških cipela budite uporni i uzmite dovoljno vremena kako bi kupili adekvatne cipele, jer u njima stojite i skijate 6, 7 i više sati na dan tako da je po našem mišljenju skijaška cipela najvažniji deo skijaške opreme.

Kako probati skijašku cipelu?

Kada se odlučite za neki model cipele, to nije sigurno da će baš taj model vama biti najadekvatniji. Svaka se skijaška cipela sastoji od plastičnog i tvrdog spoljnjeg dela i mekšeg unutrašnjeg dela. Izvadite unutrašnji deo iz spoljnjeg dela cipele i navucite na stopalo kao čizmu. U položaju gde je stopalo povučeno maksimalno nazad ispred prstiju morate imati još mesta 10–20 mm. Nakon što odgovara unutrašnji deo, stavite ga ponovo u spoljnji i probajte kompletnu cipelu. Bez razloga da li skijaška cipela ima dve, tri ili četiri kopče ne sme žuljati. U njoj u svakom trenutku morate biti u mogućnosti pomerati s prstima, a kada čvršće zategnete cipelu kopčama, pomak pete stopala prema gore (u odnos na cipelu) mora biti što manji (pokret je sličan kao da želite izuti nogu iz cipele, što ne bi smelo biti moguće).

Ne zaboravite! Ne žurite kod izbora, isprobavanja i kupovine novih skijaških cipela. Kad ste već jednom kupili skijašku cipelu kasnije korekcije, ali u vrlo malom obliku i to samo u lateralnoj strani stopala, moguće su samo u jako kvalitetnim ski servisima gdje će vam proširiti spoljnji deo cipele odnosno napraviti boot fiting. Događa se da bi početnici i vrlo slabi skijaši odmah na početku hteli kupiti izuzetno kvalitetnu skijašku opremu. To svakako nije naša preporuka, a glavni je razlog sledeći: mekanija skijaška cipela flex indeksa 50–70 preporučena je za početnike i slabije skijaše upravo zbog toga što ta grupa budućih skijaša u početku ima vrlo nekoordinirane pokrete i puno nepotrebnih reakcija koje mekana cipela, a pogotovo skija ne prihvati istovremeno, nego sa zakašnjenjem, kao ublaživač. Tu nastaje problem kada početnik kupuje tvrde cipele i tvrde skije pa se njegovi mnogobrojni nevoljni pokreti odmah prebacuju na skije i njene reakcije na sneg. Druga je strana, dobri skijaši teško skijaju s mekanim cipelama i skijama jer fine zapovedi i pokrete stopala ni takve cipele ni skije ne prenose dovoljno kvalitetno niti dovoljno brzo, pa dobri skijaši s lošom opremom vrlo teško napreduju prema još boljem skijaškom znanju.

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Skije

Svaki proizvođač svake godine menja modele ili barem boje svoje ergele skija, ali neke revolucionarne promene od pre 10-ak godina velikom ekspanzijom strukiranih (što znači da im je širina pri vrhu i na kraju veća nego što je to u struku) ili carving skija nema. Danas svi mi skijamo na više ili manje strukiranim skijama, tvrđim ili mekšim, s više ili manje tog legendarnog i uvijek strahopoštujućeg radijusa o kojem bi 10 skijaških stručnjaka dalo barem 15 odgovora koji je to radijus optimalan za prosečnog skijaša, početnika, vrhunskog skijaša ili pak učitelja i demonstratora skijanja.

Ponovo ćemo dati samo neku svoju preporuku kako bi vas (neke koji tek ulazite u ovaj predivni sport) barem malo uputili u osnove skijaške opreme i smanjili tu konfuziju oblika, boja, proizvođača, cena i svega ostalog što vas očekuje kod kupovine, iznajmljivanja i servisiranja skijaške opreme.

Što se tiče tvrdoće skije i na torziju i na fleksiju gotovo su se svi proizvođači unificirali. Skije nižeg kvaliteta, cene i tvrdoće obično imaju neku oznaku 3, 4, 5, 6; skije srednje tvrdoće 7, 8; te visoke tvrdoće 9, 10; a neki proizvođači imaju i skije s oznakama 11 i 12. Veći broj ove oznake po pravilu znači da su u tu skiju ugrađeni i kvalitetniji materijali (kao npr. drvena jezgra, karbon, kevlar, antivibracijski materijali) dok su u mnoge skije za decu i skije nižeg kvaliteta uduvani ili uštrcani neki penasti i jeftiniji materijali.

Danas se, u odnosu na stare modele, od kvalitetne skije traži da je ona nešto mekša na fleksiju, a tvrda na torziju kako bi u zavoju i sredina i rep skije prošli po istome mestu kao i sam vrh skije, odnosno da iza nas ostaju tragovi u obliku tračnica.

Osnovna podela skija po strukiranosti bila bi otprilike ovakva:

 • skije s vrlo malim radijusom do 10 m spadaju u kategoriju izrazito strukiranih ili fun carving skija,
 • radijusi od 11, 12, 13 metara spadaju u područje slalom skija i zavoja,
 • 14 do 20 metara u područje skijanja po svim stazama i terenima, allround,
 • te 21–30 u grupu skija koje su namenjene za izvođenje dugih ili veleslalom zavoja.

Nekoliko je zadnjih godina izuzetno veliko interesovanje (a možemo reći i negativni trend) za skije koje spadaju u slalomsku kategoriju pa tako mnogi skijaši (pogotovo oni bolji) kupuju i koriste skije dužine 165 cm i radijusa oko 12 metara te visokog kvaliteta i tvrdoće 10–12. Te su skije namenjene za izvođenje kratkih slalom zavoja i pokazale su se jako dobrim na strmim i zaleđenim stazama gdje skijaš radi zavoje malog radijusa. Te skije svakako nisu optimalne za rekreativno skijanje nekog veleslalomskog zavoja, paralelnog zavoja od brega, a pogotovo nisu dobre za duboki i mekani sneg jer su kratke i male površine pa propadaju duboko ispod površine snega.

Postoje ljudi koji vole brzu vožnju, veleslalom zavoje, a mnogi se od njih i ne žele u potpunosti prebaciti na carving ili strukirane skije pa još uvek voze skije 190 cm ili duže s radijusom od 25, 30 i više metara. No takvih je skijaša ipak jako malo.

Naša je preporuka da se skijamo, a u tome smeru i da kupujemo ili iznajmljujemo skije koje su namenjene za sve terene i sve tehnike skijanja. Bez razlike na proizvođača to su allround skije i to za muškarce dužine 170-180 cm radijusa 14–18 metara, za žene od 160-170 cm odnosno dužinu skije svoje telesne visine ili do 10 cm niže, radijusa 13-17 metara dok početnici mogu koristiti i do 10 cm niže skije. Sa skijom koja ima strukiranost (radijus) od 16–17 metara vrlo lako ćemo izvoditi zavoje nekog srednjeg radijusa, a isto tako bez nekih većih problema skraćivati zavoje na 12–13 metara i produživati na 20–22 i više metara. S takvim ćemo se skijama bez problema vrlo dobro snaći i na strmijoj i blažoj stazi, u mekanom snegu, izvan staze i zaleđenoj podlozi na stazi. Ne zagovaramo niti slalom skije od 165 cm niti veleslalom od 190, već je najbolje na skijama oko 175 cm i radijusa 16–17 metara. Naravno to je samo naša preporuka, a na kraju ćete odlučiti sami koju ćete dužinu i kog radijusa kupiti skije.

Često ste primetili kako je vez u odnosu na skiju podignut ili kako ispod veza postoji određena ploča. Odlični skijaši na strukiranim bi skijama vrlo teško danas uopšte skijali da nema te ploče ili odignutog veza. Ploča nam pomaže u nekoliko segmenata. Podiže skijašku cipelu od snežne podloge pa u zavoju, u lateralnom pomaku, cipela ne zapinje po snegu, podiže se projekcija kolena gde produžujemo polugu pa nam je na taj način i potrebno malo manje snage, a ploče su uz to izrađene najčešće još od nekog antivibracijskog materijala tako da ploča ima nekoliko dobrih i jednu negativnu karakteristiku. To je da na odredjen način produžuje potkoljenicu pa se stvaraju uslovi da se u kolenu pojavljuju veće sile i veća mogućnost povrede kolena. Zato!!! Pamet u glavu – ploča da! (ali da ukupna visina od klizne podloge pa do donjeg dela skijaške cipele u vezu nije više od 50–55 mm). Naravno da proizvođači svake godine iznose neke nove karakteristike skija, ploča, vezova ali neke velike revolucije u zadnjih nekoliko godina nema. Puno se testira, nešto se kopira od drugih proizvođača, malo se menjaju boje…

Preporuka!

Slabiji skijaši i početnici neka kupuju jeftinije i mekše skije. Kao i kod cipela ta će im mekoća oprostiti neke greške, a kada nauče osnove, menjat će se oprema za kvalitetniju.

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Skijaški vezovi

Skijaški se vezovi mogu podeliti u tri osnovne kategorije:

 1. dečji vezovi
 2. odrasli
 3. takmičarski

Naravno da vam kao i proizvođači preporučujemo za decu dečiji vez, za odrasle odrasli, a za takmičare, takmičarski. Nemojte nikako i nikada koristiti takmičarske vezove ako to zaista i niste, jer su u takmičarskim vezovima ugrađene izuzetno jake opruge koje otvaraju čeljusti veza samo kod velikih naprezanja. Tako bi se moglo dogoditi da kod pada vez ne otpusti cipelu, a time i nogu skijaša iz čeljusti i tada najčešće dolazi do ozlede.

Nameštanje vezova i prilagođavanje tvrdoće veza

SAVET – molimo vas da nameštanje i prilagođavanje vezova prepustite stručnjacima u ski servisu kako bi vam se kvalitetno i tačno postavili vezovi na skije.

U boljim skijaškim servisima postoji uređaj koji na temelju vaših ličnih podataka (godine, skijaško znanje, visina, težina, širina potkolenične kosti i sl.) određuje tvrdoću veza, te ispituje izbacivanje skijaške cipele iz vezova.

Za informaciju vam mogu poslužiti sledeći parametri – ali vas molimo, ne držite se toga.

Svaki noviji vez na prednjem i yadnjem delu veza ima određenu skalu:

 • dečji vezovi od oko 0.75–4.5 i 2-7
 • vezovi za odrasle 3–9, 4-12, 6-14
 • takmičarski vezovi 9-16, 10-17, 14-20

Ako ste dobar skijaš, u izvrsnoj telesnoj kondiciji, tad svoju telesnu masu podelite sa 10 i na skali brojeva ta vrednost odgovara tvrdoći veza. Kod žena i dece, te slabijih skijaša, telesnu masu podelite s 10 i od toga oduzmite još 15–20 %.

Primer: žena ili dete telesne mase 50 kg
50 : 10 = 5–20% = 4 na skali veza.

Lično računamo da je bolje da vez otpusti prerano ili ponekad nepotrebno, nego i trenutak prekasno.

Još jednom – ovo je samo orijentacijska informacija, a nikako savet po kojem biste mogli sami regulisati tvrdoću veza.

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Skijaški štapovi

Nakon što smo se odlučili za boju, proizvođača i cenu skijaških štapova, još vam treba samo dužina. Uzmite skijaški štap, okrenite ga naopako, s ručkom prema dole, uhvatite ispod metlica i oslonite ga o pod. Ako vaša nadlaktica i podlaktica zatvaraju ugao od 900, izabrali ste odgovarajuću dužinu štapova.

Ostala skijaška oprema

 

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Rukavice

 • Obavezne, tople, po mogućnosti kožne ili od nekog drugog materijala nepropusnog za vlagu,
 • štite vas od hladnoće i povrede pri padu,
 • kakvi god bili uslovi za skijanje, rukavice su obavezne  i ne pomišljajte skijati bez njih.

 

 

 

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Naočare

 • skijaške, koje vas štite od snega i vetra,
 • zatamnjene sunčane naočare s UV-zaštitom – obavezne za sunčano vreme.

 

 

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.Skijaško odelo

 • jednodelno ili dvodelno, po sopstvenom nahođenju, (preporuka – dvodelno)
 • lagano, toplo, preporučujemo kvalitetnije materijale (Gore-tex).

Kapa

 • obavezna, štiti od hladnoće i prilikom pada.

 

Mali skijaški saveti: Dolazite na skijanje?! Odlično! Odabrali ste izuzetno lep sport na svežem vazduhu, na planini, za prekrasan aktivni odmor i nezaboravna druženja u vreme, a i posle skijanja.

Kaciga

 • obvezna za decu do 14 godina, odrasli – po sopstvenom izboru

Zaštitna krema

 • kad  je sunčano vreme na snegu koristite zaštitne kreme s visokim zaštitnim faktorima (20-30), jer zbog odbljeska sunčevih zraka od snega može doći do teških opekotina.