Manastirske ture na Kopaoniku jesu jedno od poznatih i veoma popularnih aktivnih sadržaja. Upoznajte kulturno nasleđe Srbije i osetite duh srednjovekovne hrišćanske umetnosti.

Skoro svi hotelijeri na Kopaoniku, u svojoj letnjoj ponudi imaju i jednodnevne izlete u vidu obilaska manastira u okruženju Kopaonika.

HopNaKop se potrudio da Vam napravi pregled srednjevekovnih manastira u okruženju, koje možete vrlo lako posetiti sa Kopaonika : Studenica, Gradac, Stara i Nova Pavlica, Končul, Đurđevi stupovi i Sopoćani.

Manastir Studenica

Studenica (XII vek). U manastiru se nalaze 3 crkve. Bogorodičina, crkva Sv. Nikole i Kraljeva crkva. Manastir je zadužbina Stefana Nemanje, a Kraljevu crkvu je upravo namenio za svoj grob.

Bogatstvo fresaka, ikonostasa i monumentalnost crkava nikog ne ostavljaju ravnodušnim a freska Raspeće jedna je od najlepših fresaka celokupnog srpskog srednjevekovnog slikarstva. Mešanjem neovizantijskog stila sa romaničkim elementima nastala je jedna od najlepših građevina srednjevekovne Srbije. Manastir je pod zaštitom UNESCO-a.

Interesantno je videti i isposnice Svetog Save. Na vertikalnoj litici, na planini Radočelu uklesane su isposnice, na po 300 metara visine koje se nalaze kraj svetog izvora u pećini.

Manastirske ture - Manastir Studenica

Manastir Gradac

Ovaj manastir udaljen je 20 km od Raške i nalazi se na padinama planine Golija. Manastir je zadužbina Jelene Anžujske i sagrađen je u stilu raške škole, krajem 13. veka .

Za vreme turske vladavine manastir je uglavnom bio bez monaha a zatim i bez krovnog pokrivača na crkvi koji je odnet. 1910. godine na manastirsku crkvu postavljen je zaštitni krov. Ovo je ženski manastir.

Ova crkva je jednobrodna građevina sa kupolom, a što se tiče fasade urađena je u romaničkom stilu.

Manastirske ture - Manastir Gradac

Stara Pavlica

Ovaj manastir nalazi se na visu iznad Ibra, a veruje se da potiče iz prednemanjićkog doba. Udaljen je 6 kilometara severno od Raške.

Ne zna se ko je podigao ovaj manastir i kojem je svecu i prazniku posvećen. Ostaci ovog starog manastira čuvaju se od propadanja, a smešteni na vrh stene deluju vrlo impresivno.

Osnovni građevinski materijal čine kamen, cigla i opeka. Vrednosti ovog manastira znatno doprinose fragmen-parno sačuvane freske, koje poseduju nesumnjive likovne vrednosti.

Manastirske ture - Stara Pavlica

Nova Pavlica

Manastir Nova Pavlica nalazi se pored reke Ibar u Pavlici, nedaleko od manastira Stara Pavlica i ostataka tvrđave Brvenik. Podigli su ga krajem XIV veka braća Musići (Stefan i Lazar), kao svoju zadužbinu i smatra se da su oni posle pogibije u Kosovskom boju sahranjeni ispod svojih portreta u manastirskoj crkvi.

n_pavlica

Manastir Končul

Nalazi se na tri kilometra od današnjeg grada Raške, kod sela Končula na levoj obali Ibra. Ovaj manastir posvećen je Svetom Nikoli, a potiče iz 13. Veka.

Svoj uspon doživljava u 14. i 15. veku kada za vreme vladavine kralja Milutina postaje sedište Končulske episkopije. Iz te epohe potiču mnogi nađeni predmeti i najveći broj otkrivenih nadgrobnih ploča.

Predpostavlja se da su manastir i crkva porušeni 1689 godine, u austrijsko-turskom ratu. Na ostacima stare crkva, 1861. godine sagrađena je nova crkva koja je delimično zadržala osnove prvobitne crkve. Danas se u ovom manastiru nalaze obnovljeni konaci. Ako se odlučite na manastirske ture oko Kopaonika ovo je pravo mesto za Vas.

koncul

Đurđevi Stupovi

Đurđevi stupovi su jedan od najstarijih srpskih manastira. Manastir je podigao veliki župan Stefan Nemanja u prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana (izgradnja je završena 1171. godine), a crkva je oslikana oko 1175. godine. Manastir je uvršten u svetsku kulturnu baštinu i pod zaštiom je UNESKO-a. Manastir postoji već preko 830 godina, a od toga je 300 godina u ruševinama i 40 godina se obnavlja. Danas je manastir velikim delom obnovljen.

Freske iz ovog manastira svrstavaju se u najbolja ostvarenja srpskog srednjevekovnog slikarstva i viznatijjskog slikarstva uopšte. Najdragocenija freska je Smrt Bogorodice koja zahvata ceo zapadni zid crkve, a njoj se pridružuju mnoge scene iz života Hirsita i nekoliko izvanrednih svetiteljskih figura. Kao riznica srpskog srednjevekovnog slikarstva manastir Sopoćani zauzima visoko mesto u Svetskoj kulturnoj baštini (pod zaštitom je UNESCO-a).

stupovi

Manastir Sopoćani

Manastir Sopoćane, dom Svete Trojice, je podigao kralj Stefan Uroš I (1243-1276) nedaleko od izvora reke Raške i namnjena je za njegov grob. Manastir se nalazi na 17 km zapadno od Novog Pazara. Freske iz ovog manastira svrstavaju se u najbolja ostvarenja srpskog srednjevekovnog slikarstva i viznatijjskog slikarstva uopšte. Najdragocenija freska je Smrt Bogorodice koja zahvata ceo zapadni zid crkve, a njoj se pridružuju mnoge scene iz života Hirsita i nekoliko izvanrednih svetiteljskih figura. Kao riznica srpskog srednjevekovnog slikarstva manastir Sopoćani zauzima visoko mesto u Svetskoj kulturnoj baštini (pod zaštitom je UNESCO-a).

sopocani

Doživite pravu srednjovekovnu Srbiju kroz Manastirske ture pod kopaoničkog okruga.