Bike staze: Prvi Bike park u Srbiji napravljen je na Kopaoniku.Ljubitelji planinskog biciklizma imaju na raspolaganju tri staze za spust dužine 5 km izgrađene po standardima Evropske unije i Kanade.

Bike park na Kopaoniku opremljen je specijalnim trasama sa svim potrebnim preprekama, što predstavlja veliki izazov za sve ljubitelje planinskog biciklizma. Ovakvi parkovi već postoje širom sveta, a od sada i u Srbiji.

Zajedničkim naporima MK Mountain Resorta, JP Skijališta Srbije, Nacionalnog parka Kopaonik, udruženja Fristajlera i slovenačke firme Alliance, realizovan je kompletan projekat i time omogućeno da ovaj olimpijski sport zaživi na Kopaoniku, jednom od najznačajnijih domaćih turističkih destinacija.

Izgrađene su staze različitih težina, prilagođene kako za početnike tako i za profesionalce. Prva staza je posebno izgrađena za početnike i decu, druga staza je srednje zahtevna, a poslednja – treća staza je vrlo zahtevna i prilagođena iskusnim vozačima. Širina staza varira od 60cm do 120cm. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke.

Na otvaranju bike parka posebno zadovoljstvo bilo je videti vožnju Jan Cestana iz Slovenije, koji je dvostruki prvak te zemlje u daunhil disciplini kao i jedan od retkih vozača sa ovih prostora koji učestvuje na Svetskim kupovima širom sveta.Po njegovim, ali i rečima naših vozača reprezentativaca u planinskom biciklizmu, staze su odlične, sadržaji zabavni i što je najavžnije bezbedni za korisnike. Cilj organizatora je da se ovaj sport omasovi i u narednim godinama izgrade teže staze, kako bi Kopaonik dorastao organizaciji Svetskog kupa u mauntinbajkingu.
Otvaranje bike parke predstavlja veliki pomak kada su u pitanju letnje aktivnosti ili lenji sadržaj u našem najpoznatijem ski centru.

Kopaonik: U letnjoj ponudi Skijališta električni planinski bicikli!

Investitori posebno ističu da je bike park je izgrađen u skladu sa pravilima o zaštiti životne sredine i da staze ne remete prirodno okruženje.
Prevoz bicikala je omogućen na žičari Pančićev vrh uz pomoć nosača za bicikle.
Staze:

KGB je početnička staza dužine 2.120 m i širine 1,5 m. Prosečni nagib staze je 7 % , a maksimalni nagib ne prelazi 15% . Veći deo staze se nalazi na zelenim površinama sa kratkim delom koji prolazi kroz šumu.
Struga je staza srednje težine i omogućava zabavno iskustvo za vozače. Na stazi postoje i nezaobilazne prepreke, koje ne prelaze visinu 0,5 m. Staza je dužine 2.100 m i širine 1 m, a prosečni nagib je 7 %. Maksimalni nagib prelazi 10%.

Mordor je teška staza dizajnirana za najiskusnije vozače. Širina ove staze je od 0,8 m do 1 m. Sadrži različite prepreke i skokove koji ne prelaze visinu od 1 m. Prosečni nagib staze 8 % i veći deo staze se nalazi u šumi te gazeći sloj nije uvek stabilan.

Preuzmi cenovnik

Letnji sadržaj na Kopaoniku je danas jedno od najpopularnijih aktivnosti na Kopu.