Bike staze na Kopaoniku su novi sadržaji koji nudi ova planina. Prvi Bike park u Srbiji napravljen je na Kopaoniku. Ljubitelji planinskog biciklizma imaju na raspolaganju tri staze za spust dužine 5 km izgrađene po standardima Evropske unije i Kanade.

Bike park na Kopaoniku opremljen je

Bike park na Kopaoniku opremljen je specijalnim trasama sa svim potrebnim preprekama, što predstavlja veliki izazov za sve ljubitelje planinskog biciklizma. Ovakvi parkovi već postoje širom sveta, a od sada i u Srbiji.

Zajedničkim naporima MK Mountain Resorta, JP Skijališta Srbije, Nacionalnog parka Kopaonik, udruženja Fristajlera i slovenačke firme Alliance, realizovan je kompletan projekat. Time omogućeno da ovaj olimpijski sport zaživi na Kopaoniku, jednom od najznačajnijih domaćih turističkih destinacija.

Težine Bike staze

Izgrađene su staze različitih težina, prilagođene kako za početnike tako i za profesionalce. Prva staza je posebno izgrađena za početnike i decu. Druga staza je srednje zahtevna, a poslednja – treća staza je vrlo zahtevna i prilagođena iskusnim vozačima. Širina staza varira od 60cm do 120cm. Na pojedinim deonicama su zemljani talasi, zavoji, drveni mostovi, skokovi i prepreke.

Otvaranje Bike parka na Kaopaoniku

Na otvaranju bike parka posebno zadovoljstvo bilo je videti vožnju Jan Cestana iz Slovenije. Jan Cestana je dvostruki prvak te zemlje u daunhil disciplini kao i jedan od retkih vozača sa ovih prostora. Takođe učestvuje na Svetskim kupovima širom sveta. Po njegovim, ali i rečima naših vozača reprezentativaca u planinskom biciklizmu, staze su odlične. Sadržaji koji ih prate su zabavni i što je najavžnije bezbedni za korisnike. Cilj organizatora je da se ovaj sport omasovi i u narednim godinama izgrade teže staze. Cilj je takođe da Kopaonik doraste organizaciji Svetskog kupa u mauntinbajkingu.

Otvaranje bike parke predstavlja veliki pomak kada su u pitanju letnje aktivnosti ili lenji sadržaj u našem najpoznatijem ski centru.

Kopaonik: U letnjoj ponudi Skijališta električni planinski bicikli!

Investitori posebno ističu da je bike park je izgrađen u skladu sa pravilima o zaštiti životne sredine i da staze ne remete prirodno okruženje. Prevoz bicikala je omogućen na žičari Pančićev vrh uz pomoć nosača za bicikle.

Staze

KGB je početnička staza dužine 2.120 m i širine 1,5 m. Prosečni nagib staze je 7 % , a maksimalni nagib ne prelazi 15% . Veći deo staze se nalazi na zelenim površinama sa kratkim delom koji prolazi kroz šumu.

Struga je staza srednje težine i omogućava zabavno iskustvo za vozače. Na stazi postoje i nezaobilazne prepreke, koje ne prelaze visinu 0,5 m. Staza je dužine 2.100 m i širine 1 m, a prosečni nagib je 7 %. Maksimalni nagib prelazi 10%.

Mordor je teška staza dizajnirana za najiskusnije vozače. Širina ove staze je od 0,8 m do 1 m. Sadrži različite prepreke i skokove koji ne prelaze visinu od 1 m. Prosečni nagib staze 8 % i veći deo staze se nalazi u šumi te gazeći sloj nije uvek stabilan.

Letnji sadržaj na Kopaoniku je danas jedno od najpopularnijih aktivnosti na Kopu.