Nova ekološka, zimska aktivnost za sve neskijaše na Kopaoniku – hodanje na krpljama po dubokom snegu.

Ukoliko nikada niste probali hodanje po dubokom snegu – Kopaonik je prava destinacija za vaše prve korake! Osim što lako možete iznajmiti opremu za hodanje na krpljama, postoji i ponuda organizovanih dnevnih i večernjih tura sa licenciranim planinskim vodičima. Oni će vas naučiti tehnici hodanja i pravilnom korišćenju opreme, otkriti vam skrivene staze do najlepših vidikovaca i predstaviti planinu i njene atrakcije iz ugla lokalca. Krplje sa štapovima i kamašnama se mogu iznajmiti na stazi Karaman greben u Ski servisu Stiv i u Ski servisu Gala Sport u Konacima.

Krplje ravnomerno raspoređuju težinu osobe na veću površinu gazišta tako da noga ne propada previše u sneg. Ipak, trideset do pedeset posto je zahtevnije od hodanja po suvom terenu pa su distance koje se prelaze srazmerno kraće. Moderne krplje nemaju više oblik reketa, puno su lakše, a zadnji deo stopala više nije fiksiran, stoga je hodanje puno jednostavnije nego ranije. Štapovi kao dodatna oprema daju bolji balans i jačaju mišiće gornjeg dela tela. Tehniku hodanja nije teško savladati. Jedini preduslovi za krpljanje su dobro zdravlje i toplo oblačenje za boravak na otvorenom. Ovaj vid planinarenja u adekvatnim uslovima daleko je bezbedniji od skijanja i nema velikog rizika od povreda.

Ravni Kopaonik je idealan za krpljanje. Pre svega jer je kako mu ime kaže ‘’ravan’’ za lagane šetnje, a drugo jer se nalazi iznad 1700 metara nadmorske visine, pa sezona krpljanja traje najčešće od decembra do aprila. Minimalan nivo snega za uživanje je oko 20-30 cm, dok maksimalan ne postoji. Osim poznatih lokaliteta do kojih vode lagane pešačke staze poput gljivarske staze, Markovog kamena, vrhova Treska ili Gobelja, na krpljama se može stići i do čuvenog gejzira Metođe, vodopada Jelovarnik, vrha Kukavica i drugih interesantnih terena u skladu sa kondicijom. Divna stvar u svemu je činjenica da krpljanje nema negativan uticaj na životnu sredinu i da se razvija bez velikih infrastrukturnih projekata koji ugrožavaju senzitivna staništa nacionalnog parka i prirode Kopaonika.

Kao idealan beg od gužvi ski centara, krpljanje postaje sve popularnije i kod iskusnih planinara, ali i kod znatiželjnih turista svih uzrasta željnih novih iskustava u divljoj prirodi. Izbegnite čekanje u redovima da biste uživali u planini i udahnite čist planinski vazduh punim plućima. Uživajte u zimskim pejzažima Kopaonika sa prijateljima, porodicom ili kolegama u okviru tim bilding događaja i iskoristite lepe zimske dane na planini na najbolji mogući način. Vedro!

Za više informacija o organizovanim turama kontaktirajte:

www.instagram.com/SnowshoeingSerbia

www.snowshoeing.rs

+381605771556