Osnovna pravila koja svi treba da znamo jesu prepoznavanje znakova na skijalištu. Jedan od osnovnih pravila bezbedne i sigurne vožnje jesu oznake pored i na ski stazama. Znakovi i označavanja na skijalištima Srbije su regulisani zakonom (“Sl. glasnik RS”, br. 46/2011) koje je propisalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovim pravilnikom bliže se uređuju, znakovi koji se postavljaju na skijalištima i stazama, njihova sadržina, izgled, mesto postavljanja i druga pitanja od značaja za ostvarivanje funkcije znakova na skijalištima.

Znakovi na skijalištu, u smislu ovog pravilnika su znakovi zabrana, znakovi obaveza, znakovi upozorenja, znakovi obaveštenja dopunske table i svetlosni signali (u daljem tekstu: znakovi).

Znakovima se označava: ski-staza, ski-put, ski-ruta, ski-poligon, granice skijališta, žičara, ski-lift, pokretna traka, polazna i izlazna stanica žičare i ski-lifta, kao i drugi objekti, oprema i uređaji skijališta, od značaja za skijaše i druge korisnike skijališta.

Pravilnik možete preuzeti na stranici>>>

ZNAKOVI OPASNOSTI

 

OPŠTA OPASNOSTSTRMA SKIJASKA STAZAOPASNOST OD LEDASUŽENJE SKIJAŠKE STAZEOPASNA KRIVINA NA LEVO
ZU-01

 

ZU-01.1

 

ZU-01.2

 

ZU-02

 

ZU-03

 

OPASNA KRIVINA NA DESNOUKRŠTANJE SKI STAZE SA TRASOM SKI LIFTAUKRŠTANJE, DVE SKIJAŠKE STAZE ILI SKIJAŠKE STAZE I SKI PUTA, ILI DVA SKI PUTAUKRŠTANJE SKIJAŠKE STAZE SA PUTEM REZERVISANIM ZA MOTORNA VOZILAUKRŠTANJE SKIJAŠKE STAZE SA TRASO DVOSEDE ŽIČARE
ZU-04

 

ZU-05

 

ZU-06

 

ZU-07

 

ZU-08

 

UKRSTANJE SKIJASKE STAZE SA TRASO CETVOROSEDE ZICAREUKRSTANJE SKIJASKE STAZE SA TRASO SESTOSEDE ZICAREVELIKI USPON NA TRASI SKI LIFTAOPASNOSTOD IZBOEINA NA STAZIOPASNOSTI OD PADA-SURVANJA
ZU-09

 

ZU-10

 

ZU-11

 

ZU-12

 

ZU-13

 

OPASNOST OD MOTORNIH SANKIOPASNOST OD TERENSKIH VOZILARAD MAŠINA ZA UTABAVANJE SNEGARAD MAŠINA ZA UTABAVANJE SNEGA SA VITLOMSNEZNI TOP/TOPOVI U RADU
ZU-14

 

ZU-15

 

ZU-16

 

ZU-18

 

ZU-17

 

OVDE ZAVR&VA OBLAST SIGURNOG SKIJANJANE PRILAZI VELIKA OPASNOST
ZU-19

 

ZU-20

 

Na stranici su prikazani samo znakovi upozorenja za pregled ostalih znakova i pravila posetite stranicu HOPNAKOP ZNAKOVI.

Autorska stranica: HopNaKop.rs