Gorska služba spasavanja Srbije poziva sve zainteresovane za rad službe da im se pridruže, od sutra, na 112 EXPO sajmu. Spasioci Gorske službe spasavanja pružaće informacije o ponašanju i eventualnim opasnostima u planinama, kako reagovati kada se dogodi neka nesreća, a biće emitovan i film o radu spasilaca na skijalištima.

Svi oni koji su zainteresovani da postanu spasioci Gorske službe spasavanja takođe će moći da dobiju informacije “iz prve ruke”, ali i da se upoznaju sa opremom koju koristimo.

Na našem štandu biće spinalna daska, torba za prvu pomoć, nosila za transport, radio stanice kao i oprema za orjentaciju i navigaciju.

Pričaćemo i o ulozi pasa u akcijama spasavanja, i demonstrirati neke komande.

Gorska služba spasavanja Srbije dobrovolјna je i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…