Kako čuvamo sneg: Iako su temperature u plusu, veliki broj staza u ski centru Kopaonik odoleva neobičnim vremenskim uslovima za ovo doba godine. Mnogi skijaši i borderi se pitaju kako se staze održavaju pri ovakvim uslovima, a sistemi za proizvodnju veštačkog snega ne mogu da rade. U danima kada je temperatura u minusu i kada se sneg neprekidno pravi, u ski centru se prave takozvane deponije snega. Ovaj sneg se čuva na ivicama staza kako bi se onda kada staze malo “progledaju” mogao da rasporedi na mestima gde on nedostaje.

Kopaonik 07022016 (58)Prilikom skijanja, skijaši i borderi na strmijim delovima staze guraju sneg ka dnu, pa se pri obradi staze taj sneg vraća i raspoređuje duž cele staze. Takođe, ukoliko na nekim delovima ima više snega, on se prilikom tabanja i uređivanja staza vraća na delove gde je u toku dana istanjena ploča.

U ski centrima postoje i vetroustavi koji služe da kada duva jak vetar, sneg ostaje u blizini. Sneg koji se zadržava kod vetroustava se, takođe, čuva, kako bi se iskoristio u momentima kada nedostaje.

U uslovima kada sneg ne može da se pravi, a temperature idu u minus, tada se koristi sneg koji je deponovan. Uz pomoć specijalne mehanizacije sačuvani sneg se navlači i obrađuje čime se omogućava da se staze što duže održavaju i prilikom visokih temperatura.

Upravo zahvaljujući ovakvim tehnikama uređenja staza, skijaši i borderi mogu da skijaju i u danima kada su temperature u plusu.

Izvor: JP SKijališta Srbije