Turističko sportska organizacija Raške objavila je kalendar manifestacija na Kopaoniku za letnju sezonu 2016 godine

DSC_5611

Manifestacije 2016. godine – Kopaonik

Enduro Raška
01. – 03. jula

Enduro Raška, moto skup (vožnja motora na teritoriji opštine Raška), održaće se od 01. do 03. jula 2016. godine.
• 01. jul – Okupljanje učesnika u Raški, oko 17 h.
• 02. jul – 9:45 Polazak: Golija – Kopaonik – Jošanička Banja (noćenje)
• 03. jul – Nastavak vožnje: Jošanička Banja – Kopaonik – Raška.
Organizator: Planinarsko udruženje Jazavac u saradnji sa opštinom Raška.

Sabor frulaša
03. jul, Brus

Sabor frulaša Centralne Srbije i Kosova i Metohije, deseti po redu, održaće se 03. jula u selu Igroš, kao predtakmičenje i kvalifikacija za 29. Sabor frulaša Srbije u Prislonici. Zvanični program počinje u 17 časova na sportskom terenu u Igrošu. Frulaši će se nadmetati u izvornom muziciranju u nekoliko kategorija.

Orijentiring
13. – 17. jula (Kopaonik open)
18. – 22. jula (trening kamp)

,,Kopaonik open” je svetski poznato orijentiring takmičenje koje poseduje skoro 30 km2 terena prikazanih kvalitetnim mapama i privlači sve veći broj učesnika.

Događaji

 “Kopaonik open 2016“– 5 dana, 5 etapa, klasičan orijentiring izazov
 “Kup Raške 2016”– downhill orijentiring
 ”Kopko O-kamp 2016” – orijentiring trening kamp, 8 treninga, 5 dana.

Organizator: Sportsko društvo ,,Jasenica“ sa partnerima.

Dani borovnice
29 – 31. jul, Kopaonik

Dani borovnice je manifestacija koja ima za cilj da okupi sve ljubitelje prirodnih lepota, čistog vazduha i šumskih proizvoda. Svi učesnici su u mogućnosti da se takmiče u berbi i spremanju proizvoda od borovnica koje ocenjuje stručni žiri. Organizatori obezbeđuju prigodne nagrade za pobednike. Tokom finalnog takmičenja na centralnom trgu, goste zabavljaju kulturno-umetnička društva.
Organizatori manifestacije su: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort.

Trail race
30. jul, Kopaonik

Prva po redu trka „Trail race Kopaonik“ otvara start svim ljubiteljima trčanja. Učesnici će, u zavisnosti od spremnosti, moći da izaberu jednu od dve trke. Za one spremnije, tu je „15K Kopaonika”, odnosno trail trka na 15 kilometara. Za one koji bi da se, po prvi put, oprobaju u trčanju kroz planinsko-šumske predele, tu je „7K Kopaonika”, odnosno trka na 7 kilometara.
Organizator: Sportsko udruženje ,,Na sve strane”.

Biciklistička trka „Tri strane Kopaonika“
31. jul, Kopaonik

Treća biciklistička trka ,,Tri strane Kopaonika“ održaće se 31. jula. MTB maraton „Tri strane Kopaonika“ predstavlja jedinstvenu biciklističku trku i jedan od najuzbudljivijih maratona na našim prostorima. Obuhvatajući područje Nacionalnog parka Kopaonik, staza maratona prolazi kroz guste četinarske šume i šumske livade, a čini je kombinacija šumskih puteva, single track delova, predivnih i brzih spuštanja, kao i strmih i uzbudljivih uspona.
Start: 10 h / Konaci.
Kategorije:
Mali maraton / Trka parova – 22 km;
Srednji maraton – 46 km;
Veliki maraton / Štafeta – 64 km;

Organizator: Sportsko udruženje ,,Na sve strane”

CISM Planinske trke
04 – 08. avgust, Kopaonik

Međunarodni vojni trening kamp, sedmi po redu, u organizaciji Međunarodnog Saveta za vojne sportove, održaće se na Kopaoniku u periodu od 13. – 17. jula i 18. jula do 08. avgusta, sa takmičenjima u orijentiringu i planinskom trčanju. U okviru trening kampa predviđeno je održavanje 6. CISM planinskih trka – Regionalno vojno prvenstvo u planinskom trčanju, u periodu od 04. do 08. avgusta na Kopaoniku.
Organizatori trke su: Ministarstvo Odbrane i Vojska Srbije, Opština Raška, JP Skijališta Srbije, MK Mountain Resort, Nacionalni park Kopaonik i Avanturia D.O.

Raške duhovne svečanosti
16. – 19. avgust, Raška

Raške duhovne svečanosti su najznačajnija kulturna manifestacija raškog kraja koja se svake godine održava u avgustu mesecu. Prvog dana manifestacije je otvaranje izložbe radova nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Akademija Jelena Anžujska“ (poslednja nedelja jula meseca) a ostali dani su predviđeni za raznovrstan kulturno-umetnički program. Na manifestaciji su, svih ovih godina, učestvovali vrhunski umetnici, pisci, filozofi, duhovnici, muzičari, naučnici, filmski i pozorišni stvaraoci. Opština Raška je 2013. godine obeležila 20 godina postojanja manifestacije. Od 2000. godine na Raškim duhovnim svečanostima dodeljuje se priznanje „Stefan Prvovenčani“ za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.
Organizatori: Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje Gradac i Turističko sportska organizacija Raška.

Dani Preobraženja
19. – 21. avgust, Brus

Dani Preobraženja i Dan opštine Brus je turistička, kulturna i sportska manifestacija koja se održava od 19. do 21. avgusta. Opština Brus i Centar za kulturne delatnosti organizuju raznovrstan kulturno umetnički program. U okviru ove manifestacije odrzava se i manifestacija ,,Zlatne ruke Brusa”. Tom prilikom svi posetioci mogu videti i uživati u ukusima tradicionalnih jela potkopaoničkog kraja. U okviru manifestacije je i izložba domaćih rukotvorina i suvenira. Učesnici na manifestaciji su i mnogobrojni gosti iz raznih krajeva Srbije sa jelima i proizvodima karakterističnim za njihov kraj.

Dani vrganja
02 – 04. septembar, Kopaonik

Dani vrganja na Kopaoniku je manifestacija koja ima za cilj okupljanje zaljubljenika u prirodu, planinarenje, gljive i proizvode od istih. Učesnici se mogu takmičiti u berbi vrganja i spremanju jela od vrganja. Kvalitet vrganja ocenjuje stručni žiri u nekoliko kategorija. Na svečanom zatvaranju manifestacije na centralnom trgu uz raznovrstan kulturno umetnički program proglašava se najteži vrganj na Kopaoniku. Za najbolje u raznim disciplinama su obezbeđene nagrade.
Organizatori: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort.

Vašar u Raški
14. oktobar, Raška

Tradicionalni Vašar u Raški, jedan je od najstarijih vašara u Srbiji. Turističko sportska organizacija ,,Raška” od 2013. godine, za dane vašara otvara ,,Ulicu dobrih domaćina – Domaćinsku“ i pored izložbeno-prodajnog programa brojnih izlagača i udruženja koja prezentuju domaću radinost, organizuje i kulturno-zabavne sadržaje koji predstavljaju tradiciju našeg kraja.
Organizator: Turističko sportska organizacija Raška

Serbian Trophy
10. – 13. novembar, Kopaonik

Serbian Trophy je takmičenje posada terenskih vozila u savladavanju prepreka teško prohodnih terena. Prvi Serbian Trophy je održan 2007. godine u Topoli u organizaciji kluba Srbija 4×4. Pored domaćih posada, karavanu su se pridružili posade iz Slovačke, Češke, Bugarske, Crne Gore i Hrvatske. Zbog velikog interesovanja posada iz regiona i jugoistočne Evrope trka je prebačena na Kopaonik koji pruža izvaredne uslove za vožnju staza različite prohodnosti i težine.