Kopaonik: Da li je vreme za Dodole?

“Hej Dodole, mili Bože,
Daj Bože, daj, sneg na Kopu,
Da zabeli ovoj brdo hej Dodole, mili Bože,
Daj Bože daj, sneg na Kopu,
Da zaskijam ja do dole, hej Dodole, mili Bože,
Daj Bože daj, sneg na Kopu…”

 

 

 

Kopaonik: Dodole su običaj prizivanja snega kome Rtnjevci uvek posežu kada je Kopaonik ugrožen nedostatkom snega. Uvidom u vremensku prognozu za narednih deset dana izgledi su da će ljubitelji one prave zime i snega, morati još da se strpe i spreme za dodole.

Pred nama je najverovatnije nešto toplija i prosečno vlažna zima

Česta ciklonska aktivnost na severu Atlantika i u oblasti Velike Britanije transportovaće do naših predela topliju vazdušnu masu sa severa Afrike. Međutim, kada se centar polja povišenog vazdušnog pritiska znatno približi našim krajevima, u tim mirnim meteorološkim uslovima kakvi vladaju u anticiklonima stvaraju se idealni uslovi za nastanak magle. Na formiranje magle utiče dosta toga, ali treba istaći da bi pojava sumaglice i magle u narednom periodu mogla biti česta pojava – naročito u periodu od ranih večernjih do jutarnjih časova. Ovo se odnosi na niže predele, dok će planine istovremeno biti okupane suncem. Takvi uslovi dovešće do nastanka temperaturne inverzija pa ne treba da nas iznenadi ukoliko u nekim danima prve dekade decembra planinski predeli budu topliji od nizija – naročito u onom toplijem delu dana.
Izvor: http://meteoplaneta.rs/

baner_vesti_Vila-D&M

Snega gotovo izvesno neće biti u narednih 8-10 dana.Imamo vrlo izražen anticiklon nad našim područjem i svaka oblačnost koja pristiže sa Atlantika prolazi znatno severnije od nas.Ovo je klasični zimski anticiklon koji daje veoma stabilno vreme na planini a sreća je da su noćne temperature ispod i oko nule, vlažnost vazduha danju kada je najtoplije je dosta niska i nema jačeg vetra.Povremeno u narednim danima u toku noći će biti uslova za veštačko osnežavanje naročito na visokopozicioniranim stazama koje trenutno rade.Iza ovog stabilnog vremena veliki su izgledi za veoma interesantno vreme ne samo što se tiče Kopa već i cele Srbije.
U ovom periodu su uobičajeni i anticikloni a i sukobljavanja hladnijih vazdušnih masa sa severa i još uvek toplog Mediterana.
Za portal HopNaKop meteorolog: Aco Čačak

Prizivanje snega – Arhiva TV KOP-a

Pratite prognozu vremena za Kopaonik  na sledećem linku >>>>>