tabackopaonikKopaonik: Dopisništvo RTS-a iz Kruševca ovih dana je napravilo intervju sa radnicima Skijalista Srbije koji rade na održavanju ski staza.

Intervju: Dobre vile belih staza

U hotelima na Kopaoniku do kraja zimskog raspusta mesta nema, a slično je i sa privatnim smeštajem. Zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje, na stazama je oko tridesetak centimetara utabanog snega, a oko 5.000 skijaša, u proseku, dnevno skija na ovoj planini. Za njihov užitak u vožnji belim stazama brinu oni o kojima se, obično, nikad ne govori.

Njihov radni dan počinje kada se skijalište zatvori. Sa mesta odakle se put kopaoničkih vrhova danju prevoze zaljubljenici u bele sportove noću kreću oni. Iskusni i odvažni vozači moćnih tabača.

trikos
“Uvek smo na dežurstvu. Večeras trenutno ne radimo staze, radi sistem za veštačko osnežavanje, pada i sneg pa ćemo izaći negde oko dva-tri sata po ponoći da uradimo staze. Nije teško kad se voli posao koji se radi. Pripremi se skijalište za skijaše, za decu za sve koji dođu ovde. Uđe to u krv. Navikne se”, kaže Milan Trikoš, vozač tabača u Javnom preduzeću Skijališta Srbije.

Za trinaest godina, koliko radi na poslovima uređenja staza, mnogo se toga, kaže Milan, promenilo. Spori, mehanički tabači 2008. godine zamenjeni su sa osam novih, od čega su četiri za ekstremne uslove, teške staze, poput onih kakve imaju najveći evropski ski centri.

“Sad je dosta lakše, novije su mašine, brže. Bolja i kvalitetnija obrada staza. Vidite i sami to je kao u kokpitu. Sve je kompijuterizovano, klimatizovano pa u kabini i u sred zime može da se dostigne temperatura od 33 stepena”, kaže Milan Trikoš.
Sva snaga tabača, ali i veština i hrabrost onih koji njima upravljaju najbolje se vidi kada planina pokaže svoju nepredvidljivu i moćnu prirodu.

“Ćudljiva jeste. Pre dva sata je bilo lepo vreme, a sada pada sneg. Ne znamo kako će biti za naredna dva sata. A najteže je kad su mećave pa dođe do zavejavanja puteva, kad treba  da izvučemo zavejane. Ljudi krenu, ne pripreme se, ne raspitaju o uslovima, i onda im mi priteknemo u pomoć.  Ali sve se na kraju opet završi kako treba”, dodaje Milan.

Da bi staze narednog dana bile spremne za sve koji Kopaonik pohode radi skijanja i snoubordinga, rastali smo se pre svitanja. Neki na počinak, a neki u noć na nove zadatke.