JANUAR 2012 224Kopaonik prekriven snegom od 25 cm: Na Kopaoniku, gde je sneg padao neprekidno skoro 24 sata, formiran je beli pokrivač debljine oko 25 centimetara. U Srbiji će do kraja dana u većem delu zemlje kiša preći u sneg.
Prvi ozbiljniji sneg obradovao je turističke radnike koji se pripremaju da zimsku sezonu otvore 5. decembra.
Dežurni meteorolog Miodrag Radovanović kaže da je visina snežnog pokrivača na Kopaoniku izmerena u sedam sati ujutro, da su slabe padavine evidentirane i posle tog perioda i da je sneg prestao da pada oko 11 sati. U 11 sati temperatura je iznosila minus 5 stepeni a duvao je severni vetar brizinom od četiri metra u sekundi sa povremenim udarima do 11 metara u sekundi, dodao je on.
U mnogim mestima danas pao je prvi sneg, ali bez većeg zadržavanja. Najniža temperatura izmerena je na Kopaoniku, minus šest stepeni, dok je najtoplije bilo u Negotinu, sedam stepeni.

Do Brzeća je bez snega,a od punkta Srebrnac prava zima. Putari su na terenu. Dežurstvo na Srebrnac punktu počelo je ovog vikenda.
Sneg se, prema rečima Velimira Savića, radnika Kruševac puta, čisti od juče popodne: “Na terenu smo danonoćno. Svi putevi su prohodni i gužve nema.”
Zimska oprema je obavezna, podseća Dušan Popović, mehaničar Kruševac puta, koji apeluje da vozači budu oprezni i da prilagode brzinu i zbog magle koja smanjuje vidljivost.
Iako je snežni pokrivač od dvadesetak centimetara, mali sneg na Kopaoniku, na najkritičnijoj deonici, na Jarmu je kao u jeku zimske sezone. Duva jak vetar, klizavo je i magla smanjuje vidljivost na deset metara.
Iako nema skijanja, prvi ozbiljniji snežni pokrivač obradovao je oko 200 gostiju koji trenutno borave na Kopaoniku, kao i sve koji pripremaju otvaranje zimske turističke sezone, zakazane za 5. decembar.
Zahvaljujući snegu i temperaturama ispod nule, proradili su topovi za veštački sneg i ozbiljno se počelo sa pripremom staza.

Prognoza za naredne dane

U Srbiji će do kraja dana u većem delu zemlje kiša preći u sneg, a hladno i oblačno vreme biće i sutra, kada se od sredine dana očekuju i pojačane snežne padavine, saopštio je ranije danas RHMZ. Do kraja dana, uz umeren i jak severozapadni vetar i u nižim predelima, očekuje se lokalno stvaranje manjeg snežnog pokrivaca od nekoliko centimetara, a na planinama njegovo povećanje.
U utorak i sredu očekuje se sneg, a u nižim predelima visina snežnog pokrivaca iznosiće od pet centimetara na severu Vojvodine do 20 centimetara u centralnoj i južnoj Srbiji, lokalno i više. U planinama iznad 1.500 metara očekuje se više od 50 centimetara snega, uz stvaranje snežnih nanosa, a do subote jutarnji mraz biće intenziteta od minus pet do minus dva stepena i poledica.
U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 2. decembra, u sredu biti hladno sa snegom, a posle podne očekuje se slabljenje intenziteta padavina, noću i prestanak. U četvrtak i petak jutarnji mraz iznosiće od minus pet do minus jedan stepen, mestimično magla i poledica, a tokom dana u većem delu očekuje se suvo, ponegde kratkotrajan sneg. Od subote će biti malo toplije, a u nižim predelima očekuje se topljenje snega.