Od šeika ni abera: Mada ovogodišnja građevinska sezona ulazi u udarnu fazu, na Kopaoniku se, ako se izuzme nekoliko stambenih objekata na manje atraktivnim lokacijama duž puta Rudnica-Kopaonik i jedne zgrade u kompleksu Suvo rudište, ništa vrednije ne gradi.

Pošto leta na planini traju kratko, a zima stiže rano, mali su izgledi da do jeseni podno Pančića nikne bilo šta značajnije, a ako je suditi po trenutnom stanju na terenu, nema šansi da se bilo šta ozbiljnije i započne u ovoj godini.
Sećate li se pompeznih obećanja prošle godine? Mediji su tada brujali o dolasku šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, prijatelja Srbije, i premijera Aleksandra Vučića, kome je Vlada Srbije pod vrlo povoljnim uslovima prodala hotel Jugobanka i atraktivnu lokaciju tik uz hotel Grand.

Dozvole u Beogradu
433221_072014c1_f– Šeik je još prošle jeseni porušio hotel i ogradio plac, ovog proleća trebalo je da počnu radovi na njegovoj velelepnoj vili površine 10.000 kvadrata, od koje se očekuje da ulepša Kopaonik, poboljša mu imidž u svetu i povuče druge strane investitore da dođu na našu najpoznatiju planinu. Prođe, evo, i leto, a šeika nema, nema ni građevinara, niti bilo kakvog abera da li će i kada početi gradnja. Prema nezvaničnim informacijama, šeik je u međuvremenu kupio i plac preko puta, gde je trebalo da se gradi javna garaža, ne zna se da li će spojiti placeve i šta će graditi – kaže jedan turistički poslenik sa Kopaonika.

Zidanje u visinu

Gradnja na vrhu Kopaonika je specifična, jer se radi o nacionalnom parku i o turističkom centru koji je već uveliko prebukiran. Po dosadašnjem urbanističkom planu svi objekti morali su biti pokriveni drvetom, to jest šindrom kakvom su pokriveni Grand i konaci Sunčani vrhovi, a zgrade ne smeju remetiti ambijentalnu celinu Kopaonika. Neki stručnjaci tvrde, međutim, da će izmenama urbanističkog plana biti omogućen i noviji način gradnje, sa drugačijim i teže zapaljivim materijalima. Strahuje se i da će, ponajviše zbog poznatih investitora i boljeg iskorišćenja skučenog i skupog građevinskog zemljišta, biti dozvoljeno da se više nego do sada ide u visinu.

Pusto je i na lokaciji sa druge strane Granda, gde se nekada nalazio poznati drveni kafić Doli Bel, sada vlasništvo porodice Novaka Đokovića. Prema prošlogodišnjim najavama, Novak je trebalo da na ovoj lokaciji gradi hotel od oko 1.000 kvadrata i da svojim objektom i dolaskom na ovu planinu dodatno reklamira ovdašnji turistički centar.

Restoran Novak

433222_072014c2_kfNiko na Kopaoniku ne zna zašto Nole ne gradi, novac mu sigurno nije problem, veruje se da nije zapelo ni kod dozvola, mada ima i nevernih Toma koji tvrde da legenda srpskog tenisa još čeka promenu Urbanističkog plana Kopaonika, koja bi trebalo da se završi do kraja avgusta, i dobije konačnu dozvolu za početak gradnje. Sve dozvole dobijaju se isključivo u Beogradu, pa u Raški, Brusu i na Kopaoniku niko ne zna gde je i da li je uopšte zapelo. Porodica Đoković planira da gradi i nešto veći objekat na lokaciji Krst, ali ni ovde još nema ni temelja, ni građevinara.
Puste žičare

Istovremeno je najavljivan i dolazak Mubadale, poznate firme iz Arapskih Emirata koja je, po prošlogodišnjim najavama, trebalo da uloži novac u izgradnju zatvorenih žičara Krčmar i Gvozdac. Govorilo se i pisalo da se strani investitori prosto otimaju i za atraktivnu lokaciju oko bivšeg, u ratu porušenog hotela Bačište, gde je planirana izgradnja kompleksa sa oko 500 ležajeva sa svim pratećim sadržajima.
Stranci su, navodno, veoma zainteresovani i za teniske terene u blizini Bačišta, sada zapuštene, na kojima je svoje prve teniske korake napravio upravo Novak Đoković. Ni na ovoj lokaciji do koje su Skijališta Srbije izgradila žičaru i spustila ski-stazu, trenutno, uprkos prošlogodišnjim tvrdnjama Mlađana Dinkića da je vrlo atraktivna i da je za nju zainteresovano više inostranih kompanija, među njima i arapskih, spremnih da dobro odreše kesu, još nema žive duše, niti najave da će uskoro bilo šta biti započeto.

Hotel Grand planira proširenje
U Javnom preduzeću Skijališta Srbije tvrde, međutim, da je ova lokacija ponuđena investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, “koji su već prepoznali lepote i vrednosti Kopaonika”, i da očekuju da će brzo početi izgradnja planiranog hotelskog kompleksa, a i oživljavanje teniskih terena.
– Niko ovde ne zna zašto šeik i Novak još ne počinju gradnju i šta planiraju da grade. Kad god da dođu ovde su dobrodošli. Velika je stvar za budućnost Kopaonika da šeik Muhamed i naš Novak Đoković, za koje zna ceo svet, budu njegovi žitelji. Siguran sam da bi se njihovim dolaskom znatno uvećali i broj investitora i broj gostiju – ističe Rade Dunjić, upravnik hotela Klub A, koji se nalazi u neposrednoj blizini šeikovih lokacija.

Traži se najskuplje
433224_072014c4_fDirektor kompanije MK Mountain resort Nikola Avram kaže da će ova kompanija, koja je deo MK grupe Miodraga Kostića, do kraja godine proširiti elitni hotel Grand na Kopaoniku za još 75 apartmana. Poslednjih godina bila je najveća potražnja upravo za apartmanima, i to onim najskupljim. U planu je da se u kompleksu Granda izgradi novi kongresni centar, a da se sadašnja konferencijska sala u konaku Anđela pretvori u spa-centar. U MK Mountain resort ove godine očekuju oko 30.000 gostiju, što je znatno više nego prošle i ranijih godina. I u ovoj kompaniji čekaju izmene Urbanističkog plana Kopaonika.
Izvor vestionline