Razvojni projekti predstavljeni na 3D mapi: Predstavnici Instituta za arhitekturu i urbanizam (IAUS) predstavili su razvojne projekte ski centra Kopaonik i skijališta Stara planina na 3D mapama. Na ovim mapama prikazani su potencijalni projekti za dalje širenje i modernizaciju ova dva skijaška centra.

1

Noviteti koji su ucrtani u 3D mape prikazuju veoma zanimljive lokacije za skijaše i veliki broj novina koji bi u budućem periodu mogao da dovede do značajnog širenje ski centara.

Ono što će naročito interesovati turiste koji odsedaju u vikend naselju, jeste mogućnost izgradnje transportne gondole koja će ići od Jošaničke banje ka Vučaku, a odatle ski liftom ka skijalištu. Na ovom mestu postoji mogućnost izgradnje skijaške staze koja bi služila za povratak skijaša ka naselju. Razvojem ovog dela planine i izgradnjom gondole u velikoj meri bi se doprinelo unapređenju i uvezivanju banjskog i alpskog turizma.

2

Pored ove lokacije, predstoji povezivanje još jednog turističkog naselja sa centrom Kopaonika. U pitanju je gondola iz Brzeća koja bi povezivala ovo naselje sa centrom skijališta. Predviđeno je da gondola poveže Brzeće sa Karaman grebenom i Suvim rudištem. Na ovom projektu se ubrzano radi i trenutno se rešavaju planski i imovinski odnosi.

3

Najzanimljivi prikaz proširenja skijališta odnosio se na potezu oko žičare Krčmar gde je predviđeno značajno širenje staza i ski instalacija. Ovaj deo planine veoma je pogodan za dalji razvoj zbog severne ekspozicije, dugog zadržavanja snega, dobre konfiguracije terena i značajne dužine staza. Ovaj potez predstavlja idealan teren za izgradnju staza za alpski spust.