Zbog snega koji u pojedinim delovima Srbije od jutros neprestano pada, i značajnog povećanja snežnog pokrivača Gorska služba spasavanja (GSS) daje nekoliko saveta za bezbedan put.

Neki od saveta :

-Informisite se o stanju i prohodnosti puta ka željenom planinskom predelu.
-Obavezno obratite paznju da li imate dovoljno goriva u rezervoaru(poželjno je da rezervoar bude skroz napunjen) koji može biti od vitalnog značaja ako krenete ka nekom planinskom predelu, kao i napunjenu bateriju Vašeg mobilnog telefona.
– Nikako nemojte paničiti.( Ako imate dometa pozovite pomoć, nemojte sami pokušavati da po smetovima odete po pomoć)
– Ponesite dovoljno hrane i vode, ćebe i dodatnu odeću.
– Pesak koji se baca ispod točkova ako se auto zaglavi.
-Ukoliko dodje do zaglavljivanja ostanite u kolima i sačekajte. Pomoć stiže!
– Nije na odmet ukoliko imate mogućnosti poneti par sitnih stvari bez kojih ponekad ne možete ništa da uradite, kao što su (lopata, kablovi za akumulator, uže za vuču, sprej za podmazivanje i odmrzavanje, sveće, upaljač, lampa i sl.).

Brojevi Gorske službe spasavanja su:

GSS Kopaonik

063 466 466

GSS Zlatibor

063 466 467

GSS Stara Planina

063 466 461

GSS Divcibare

063 466 427

 

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…