Sofija Arapović i Kristijan Stošić pokorili zaleđeni Kopaonik: Trkom na Kopaoniku u subotu je počela druga sezona Skajraning lige Srbije. Formata skajtrejl, ovo je prva planinska trka po snegu kod nas, a takmičari su se nadmetali na najtežim stazama za skijanje Ski centra „Kopaonik“.

Sofija Arapovic

Nimalo lak zadatak imali su svi koji su odlučili da učestvuju u ovoj trci. Start sa dna Bele reke označen je u 5 časova ujutru, kada je termometar pokazivao hladnih –7 stepeni.

Pred trkačima je, može se reći, bio istinski težak izazov. Bilo je potrebno preći snežnu stazu na zaleđenom Kopaoniku dugu 15,2 km sa 1,800 metara uspona.

Stosic i Bazic

Najuspešniji u ovom poduhvatu bili su Kristijan Stošić i Sofija Arapović. Stošić je trku završio za jedan sat, 56 minuta i 51 sekundu, dok je Sofija kroz cilj prošla posle dva sata, 50 minuta i 50 sekundi.

Samo deset sekundi posle Stošića, stigao je domaći takmičar Dušan Bazić, dok je treće mesto pripalo Makedoncu Marjanu Bonevu (2 sata, 8 minuta i 42 sekunde).

U ženskoj konkurenciji drugoplasirana Marina Nikolić zaostala je za pobednicom samo četiri minuta (2:54:43), a na postolju za treće mesto našla se Nevena Rajković rezultatom 2:59:55.

Kopaonik 1

Na ovoj jedinstvenoj trci, sa zahtevnom stazom, takmičari su morali da overe sedam kontrolnih tačaka, kako ne bi skraćivali put. Od oko 100 učesnika, 80 je završilo trku u vremenskom limitu od četiri sata.

Izvor: www.zurnal.rs