Sutra će kako na Balkanskom poluostrvu, tako i u Srbiji biti meteorološki vrlo zanimljiv dan. U prvom delu dana preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i slabim do umerenim južnim i jugozapadnim vetrom. Temperatura će rasti, naročito zbog „fenskog efekta“, da bi u poslepodnevnim satima najpre u Vojvodini i na zapadu zemlje vetar naglo ukrenuo smer na severni i severozapadni, usled prolaska brzopoteznog hladnog fronta. Sa dolaskom atmosferskog fronta očekuju se i padavine, a kako se očekuje umeren do jak severni i severozapadni vetar, ponegde i olujne jačine, temperatura će biti u naglom padu. Shodno tome, kiša će na sredini ili pred kraj padavina preći u susnežicu i sneg – ovisno od dela zemlje.

Kao što smo već i naveli pod uticajem južnog i jugozapadnog vetra i uz sunčane intervale temperature će u prvom delu dana biti u porastu. Sredinom dana očekuju se temperature između 8 i 13ºC, da bi već u ranim poslepodnevnim satima na severu zemlje bile u naglom padu. Očekuje se umeren do jak severni i severozapadni vetar, ponegde i olujne jačine. Brzopotezni hladni front će se tokom drugog dela popodneva i večeri proširiti i na ostale krajeve zemlje, donoseći nagli pad temperature i kišu, koja će u većini predela na sredini padavinskog talasa, ponegde pred sam kraj, preći u susnežicu i sneg. Koliko će temperatura naglo opasti govori činjenica da će se već u večernjim satima temperature kretati između 0 i 2ºC. U planinskim predelima će nakon dnevne pozitivne temperature u večernjim satima temperatura ući u minus, uz formiranje snežnog pokrivača.

Tokom večeri i noći ponegde se i u nižim predelima očekuje formiranje manjeg snežnog pokrivača, visine do 5cm. Veće šanse za stvaranje simboličnog snežnog pokrivača imaju predeli južnije od Kragujevca.

Autor: Jovan Čabrilo