Alchemilla_vulgaris

Trenutno na Kopaoniku cveta virak….
Ženska biljka…saznajte zašto je tako zovu

VRKUTA – VIRAK – Alchemilla vulgaris

Narodnii nazivi: gospin plašt, virak.
Latinski naziv: Alchemilla vulgaris .
Eng – Lady’s Mantle
Opis biljke: Sam narodni naziv govori da je velika pomoc ženama – skoro da se ne može nabrojati za šta je sve lekovita. Ipak treba istaci najvažnije: vrkuta leci pojacani sekret, bolne menstruacije, koje i reguliše, a pospešuje i olakšava porodjaj. Pomaže kako u klimaktericnim, tako i u pubertetskim smetnjama (za ove zadnje pije se caj od vrkute i hajducke trave, u razmeri 1:1).Nesmeju je uzimati oni koji boluju na zuc ili imaju gastro probleme.

 

800px-Alchemilla_vulgaris

Stanište: raste u prirodi (planinske livade i pašnjaci) po kamenitim i neplodnim mestima, a može se gajiti i u vrtovima.

Lekoviti delovi biljke su listovi i mlade grancice koji se sakupljaju pre cvetanja.

Lekovito delovanje: Ona skuplja i zateže tkivo, potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jaca srcani mišic, leci upale, cireve, cak i ako su zapušteni. Kod slabunjave dece – i odraslih -deluje protiv mišicne slabosti i slabosti udova. Vrkuta jaca i na taj nacin što deluje protiv malokrvnosti.
Kod žena koje se teško poradjaju leci slabost materice, a zaštita je i od pobacaja. Bilo bi poželjno da svaka buduca majka od treceg meseca trudnoce pije caj od ove biljke.

 

35571017
Kad se pomeša sa hocu-necu travom (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lek protiv svih ženskih bolesti, cak i protiv ispadanja materice. U tim slucajevima pije se caj od sveže ubrane vrkute, i to cetiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. U isto vreme treba masirati te delove tinkturom od pomenute hocu-necu trave (Capsella bursa-pastoris). Utrljavanje se vrši odozdo na gore. Dobro je da se terapija dopuni kupkom od hajducke trave, koja se pravi od 100 gr ove biljke i koristi 3 puta nedeljno. (ta kupka se može upotrbiti dva puta)..

Poznavaoci kazu da “Dve trecine ginekoloških operacija bilo bi nepotrebno ako bi na vreme i to u dužem periodu pacijentkinje uzimale gospin plašt, ona leci sve bolesti donjeg dela tela, upale, gnojnice, cireve i prelome. Svaka žena bi posle porodjaja trebalo da pije caj od gospinog plašta. Spolja, smrvljena i kao oblog, ova biljka leci rane, ubode i posekotine… ojacava decu kojoj su, iako se dobro hrane, slabi mišici”. Vrkuta je odlicna i kao sredstvo protiv ugojenosti, dovoljna je kolicina od 2-3 šolje na dan, i vitka linija je obezbedjena.
Zato drage dame, probajte…
Čaj od virka: 1 cajna kašicica vrkute prelije se šoljom kljucale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvek u gutljajima. doza je 2 šolje na dan, a posle porodjaja se pije puno caja prvih 8-10 dana.

 

IMG_4185

Vaš HopNaKop