image-cis-300x225Više od 200 ljubitelja prirode čistilo Kopaonik: Čišćenje planine je zapravo priprema za početak letnje sezone

Na Kopaoniku, 5. jun – JP “Skijališta Srbije” i Nacionalni park Kopaonik i ove godine tradicionalno su organizovali akciju čišćenja planine, kako bi se Kopaonik nakon zimske sezone očistio i spremno dočekao goste koji će uživati u našim brojnim i atraktivnim letnjim sadržajima.
Tokom današnje akcije čiščenja očiščenje su lokacije oko instalacija Malo jezero, Krst, Pančićev vrh, Karaman greben, Mali Karman, Dolinu sportova, kao i druge lokcije na planini. Tokom akcije čišćenja prikupljeno je oko 70 kubika čvrstog i 10 kubika kabastog otpada. Kako bi Kopaonik bio podjednako lep i leti i zimi, na Dan zaštite životne, u akciji za zdravu i čistu prirodu učestvolalo je oko 200 ljubitelja planine, među kojima su zaposleni u Skijalištima Srbije, Nacionalnom parku Kopaonik, Kancelariji za mlade iz opštine Raška, učenici škola iz Brusa i Raške, kao i ski klubovi iz Raške.
Dan zaštite životne sredine obeležava se od 1972. godine, kada je u Stokholmu na prvoj konferenciji Ujedinjenih nacija posvećenoj ekološkim problemima ovaj datum proglašen Svetskim danom zaštite životne sredine. Na ovaj dan, širom sveta se organizuju brojne akcije kako bi se podigla svest kod ljudi o važnosti očuvanja životne sredine.

 

Nakon akcije čišćenja planine, deca iz škola i ski klubova imali su prilike da besplatno uživaju u novim adrenalinskim sadržajima Skijališta Srbije i da se provozaju bobom na šinama i tjubing stazom.

Izvor: Skijališta Srbije