Šta proveriti na automobilu pre kretanja na zimovanje? Ovo je sve češće pitanje koje dobijamo od naših pratioca. Ako se odlučite da na Vaš odmor krenete sa automobilom evo nekoliko stvari koje treba proveriti i poneti.

Zimska oprema

Za planinske puteve u Srbiji obavezna je zimska oprema za svaki auto. Pre polaska na put proverite obavezno da li ste u automobil stavili lance i da li su Vam oni na dohvat ruke. Lance obavezno držati negde gde mogu da Vam budu pri ruci a ne zatrpani u prtljagu. U zimskim mesecima prilazi svim planinskim centrima zahtevaju lance ako je kolovoz prekriven snegom. Pored lanaca obavezno proverite da li su Vaši pneumatici ispravni za put (proverite dubinu šare i pritisak u gumama).

Što se tiče brzine kretanja sa lancima možete voziti po snegu od 70 do 80 km/h a na suvom najviše 60 km/h. Takođe pored lanaca poželjno je imati u automobilu manji aušov. Ovo će Vam zatrebati ako stanete na snegu ili Vaš auto zatrpa snežni pokrivač. Takođe preporuka stručnjaka je i sprej za odmrzavanje automobila. Ovo je super stvar kada se brave zalede na hladnoći. Ono što je skoro pa obavezno poneti na put jeste čistač stakla i metlica. Zakon nas ne obavezuje da ponesemo ovaj dodatak ali će nam skoro pa sigurno zatrebati u slučaju da na naš auto padne snežni pokrivač ili zamrznu stakla od jakog mraza.

Provera ispravnosti automobila

Provera ispravnosti automobila je siguran, bezbrižan i udoban odmor. Nedozvolite da Vaš automobil Vam pokvari zimovanje. Vozite bezbedno i uživajte u vožnji. Nekoliko saveta šta treba proveriti pre putovanja.

Provera akumulatora

Provera akumulatora na automobilu jeste jedno od ključnih stvari koje treba učiniti pre polaska na put u hladnije predele. Ovo možete učiniti potpuno besplatno skoro kod svih prodavaca auto delova i kozmetike za auto. Skoro svi koji nude prodaju novog akumulatora daju besplatnu proveru trenutnog. Ovo će Vam sigurno značiti jer na planinskim destinacijama i u toku jakih mrazeva obično akumulatori koji su poluispravni pokažu svoju neposlušnost.

Ako je akumulator star na Vašem automobilu bilo bi poželjno da se zameni sa novim.

Provera pneumatika

Jako je bitna provera pneumatika pre polaska na bilo koji put sa automobilom. Svratite do obližnjeg vulkanizera i proverite da li su vaši pneumatici naduvani na propisan pritisak. Takođe da li im je dubina šare korektna i zakonski propisana za ispravno upravljanje automobilom.

Antifriz za motor

Antifriz za motor je jedno od možda i ključnih segmenata koje treba proveriti pre samog putovanja. Proverava se veoma jednostavno. Kupite merač za nivo antifriza u automobilu i uzmete u njega uzorak rashladne tečnosti iz vašeg auta. Na meraču će Vam se pokazati nivo antifriza u sistemu i do koje temperature ne bi trebalo da zaledi. Ako niste sigurni kako ovo da uradite najbolje da odete do nekog servisa. Većina servisa ili prodavnica auto delova nudi besplatnu proveru antifriza u sistemu.

Tečnost za stakla

Ono što često vozači greše što tečnost za stakla koriste običnu vodu ili zbog toga što je jeftinija koriste letnju tečnost. Jako je bitno sipati zimsku tečnost za stakla. Ona ledi na mnogo nižim temperaturama. Obavezno proveriti na autu ovu stavku. U toku zimskih meseci obično su kolovozi prljavi i mokri i često se stakla zaprljaju.

Provera kočionog sistema

Provera kočionog sistema, skoro pa je obavezna, pre polaska u planinske predele. Zbog česte upotrebe kočnica, naročito pri silasku sa planinskih destinacija, dolazi do ubrzanog trošenja kočionih sistema. Samo mala neispravnost može da Vas košta puno u ovim slučajevima. Zato pre polaska na zimovanje obavezna je provera kočnica na vozilu.

Nadamo se da smo Vam barem malo pomogli pri nedoumici šta proveriti na automobilu pre kretanja na zimovanje. Na kraju apelujemo na sve vozače da pre polaska na svoj godišnji odmor krenu odmorni, nigde ne žure i voze pažljivo i oprezno.

NAPOMENA: Na svim planisnkim prilazima kao što su Kopaonik, Tara, Zlatibor, Divčibare, Stara planina, Golija, Zlatar… obavezna je zimska oprema. Na nekim od prilaza čak dežuraju pripadnici unutrašnjih poslova i zaustavljaju sva vozila koja na sebi nemaju dodatnu zimsku opremu (lance). Takođe, obavezno pred sam polazak na put očistite Vaš automobil od snega radi Vaše i bezbedbosti drugih učesnika u saobraćaju.