metodje3

Ako ste u dilemi šta obići na Kopaoniku definitivno naša preporuka je lokalitet Metođe. Ova pešačka staza na Kopaoniku je jedno od najpopularijih.

Narodno svetilište Kopaonika, čudotvorni izvor-sakriven u vrletima Brzećke reke. Prirodni rezervat, zajednica smrčevih, bukovih šuma i drugih retkih biljnih vrsta.

Pravac kretanja

Pravac kretanja počinje u centaru naselja konaci Sunčani vrhovi. Krećemo se ka početnoj stanici žičare Karaman Greben (četvorosedežnica), iza hotela Grand. Smučarskom stazom idemo uzbrdo do izlaznih stanica ski-liftova M. Karamana (Rtanj), Kneževih bara i Gvozdca. Produžiti do vrha Velikog Karamana (Vučak 1936mmn), gde je izlazna stanica ski-lifta Karamana (Jaram).

Na vrhu Velikog Karamana nalaze se monolitne granitne stene sa kojih se pružaju vidici na okolne planine. Rtanj na severu, Jastrebac i Staru planinu na istoku, a na zapadu vidici dosežu do udaljenih planina Prokletija. Takođe pogled se pruža i ka Šare, Bjelasice, Komova, Durmitora, kao i vrhova na Ravnom Kopaoniku.

Dalje staza vodi nizbrdo pored ski-lifta Karaman (staza br. 10) do prevoja Jaram (1788mnm). Posle pređenih 200 metara asfaltnog puta u smeru Brzeća, dolazi se do odvajanja sa desne strane makadamskog puta kojim se produži pored česme. Prolazimo pored Žljeba (1720mnm) i dolazi se do rampe. Nastavlja se putem (markiranim) u pravcu jugozapada do Gvozdačkog potoka. Nizbrdo do mostića gde se ubrzo dolazi do gejzira hladne vode, čiji mlaz dostiže visinu oko 5 metara.

Produži se obeleženom stazom niz potok pored napuštenog (srednjevekovnog) rudarskog okna (iz koga teče pitka voda). Dolazi se do platoa sa stolovima i klupama. Zatim markirana staza vodi preko potoka izohipsom do svetilišta Metođe (na oko 1540mnm). Do njega se stiže (od platoa) za 20-25 minuta, kroz gustu četinarsko-bukovu šumu.

Narodno svetilište

Metođe je narodno svetilište, a nalazi se na mestu gde iz kamene litice teče voda kojoj se pripisuju lekovita svojstva. Trećeg jula svake godine (počev od 1504.) slavi se kao rudarska kopaonička slava. Turci su 3. jula 1504. godine (Sv. Metođije) naterali rudare da siđu u rudnik i da kopaju rudu. Nastalo je veliko nevreme sa gromovima koji su zapalili rudnik i tom prilikom su nastradali rudari.

Metođe je prirodni rezervat u okviru N.P.Kopaonik, karakterističan je po šest fitocenoloških različitih smrčevih i bukovih zajednica sa dosta drugih retkih i reliktnih biljnih vrsta.

Od Metođa, povratak istom stazom pored potoka uzbrdo do početnih stanica ski-liftova: Ledenice i Gvozdca (Široki do 1618mnm).

Markiranom stazom skrenuti na severoistok (iza trafo stanice), zemljanim spojnim putem koji se penje serpentinama do vrha Ledenice (1870mnm).Ovde se završava žičara Bela reka 2 (dvosedežnica).

Odavde blagim grebenima, širokom zemljanom stazom, kroz divlje maline i borovnice, sa lepim vidicima na okolne planine i južni deo Kopaonika, dolazi se do zaravni na kojoj su izlazne stanice ski-liftova: Gvozdac, Kneževe bare i M. Karaman (»Rtanj«). U neposrednoj blizini su gromadne granitne stene sa kojih se pružaju lepi pogledi na delove Kopaonika i okolne planine. Staza vodi nizbrdo smučarskom stazom M. Karaman – pored doma »Rtanj« (1760mnm) do početne stanice ski-lifta M. Karaman, a odatle slabo markiranom stazom preko Karamanskog potoka (pored veštačkog jezerceta), kroz šumu do Vojnog doma na asfalt i u centar konaci – »Sunčani vrhovi«.

 

Vrsta staze: Staza srednje težine sa usponom

Trajanje pešačke ture: oko 6-7 sata hoda

Uspon: oko 853 metara nadmorske visine

Stepen težine: Duga tura srednje težine

Snimak su napravili članovi Eko kluba Zeleni putokazi iz Raške 2007 godine.