Moderni sistem za proizvodnju veštačkog snega na Kopaoniku dizajniran je tako da se sve instalacije mogu postepeno puštati u rad, zajedno sa pratećim ski stazama i povezanim putevima. Ovakva organizacija omogućiće brže pripremanje ski centra Kopaonik za otvaranje sezone. Zahvaljujući ovom unapređenju, osnežavanje celog skijališta biće znatno efikasnije, što će omogućiti da celokupan vertikalni transport bude spreman za korišćenje u roku od 72 sata, čim vremenski uslovi to dozvole.

Ipak, trenutni vodni resursi ski centra Kopaonik nisu dovoljni za ostvarenje ovih planova, pa se gradi centralna pumpna stanica sa novom akumulacijom na Malom karamanu (1.904 mnv), kapaciteta 115.000 m³. Ova akumulacija će biti snabdevana vodom iz postojećih rezervoara Crvene bare, Mali Karaman i Krčmar. Nova akumulacija biće dužine oko 200 metara, širine 51 metar i prosečne dubine 9 metara.

Pumpna stanica koja se gradi na ovoj lokaciji biće konstruisana tako da omogućava dvosmernu distribuciju vode. Ova dvosmernost znači da će akumulacija biti punjena iz postojećih rezervoara, dok će istovremeno omogućavati distribuciju vode ka ski stazama tokom rada skijališta.

U sklopu ovog projekta, biće izgrađena četiri glavna pravca za distribuciju vode prema i od skijališta. Prvi pravac vodi ka Malom karamanu, drugi ka Dubokoj, treći prema Kneževim barama, dok četvrti ide ka Beloj reci 2.

Na lokaciji nove akumulacije biće izgrađeno i pumpno postrojenje na površini od 500 kvadratnih metara, nova trafostanica snage 1600 kVA, kao i novi pristupni put.