Apel skijašima i borderima: Ne budi deo statistike. Povrede glave su retke, ali su uzork 60% smrtnih slučajeva u sportovima na snegu. Pad Mihaela Šumahera prouzrokovao je teške posledice, a lekari su saglasni da bi, da nije nosio kacigu, smrt nastupila trenutno.

Poslušajte savete profesinalnih skijaša i nosite kacigu.

Majk Vejkfild. “Nema sumnje da mi je kaciga spasila život”

kaciga

Besmislen pad pruzrokuje ozbiljne povrede glave

Svako ko stane na skije ili na bord svestan je činjenice da se padovi i povrede najčešće dešavaju iznenada. Dovoljno je da se zagledate, da vam nešto odvuče pogled u stranu i pad je neizbežan. Koliko god da ste iskusan skijaš/border, ne možete uvek da kontrolišete situaciju, zato je kaciga presudna.

Zapamtite: I besmislen pad može da prouzrokuje ozbiljne povrede glave.

Kaciga – osnovni deo opreme

Kaciga je osnovni i obavezni deo opreme na svim skijalištima u EU (regulisano zakonom o bezbednosti u ski centrima EU) bez koje nijedno maloletno lice ne može da vozi skije ili bord. U Srbiji, deca do 14 godina su u obavezi da nose kacige, a to je preporuka i odraslima kako bi se izbegle eventualne povrede.

Kako izabrati kacigu

Zaštitne kacige se najčešće prave od polikarbonata, što ih čini laganim i otpornim na udarce. Kvalitet i otpornost kacige se strogo kontroliše, pa je neophodno da pre kupovine kacige obratite pažnu da li izabrani model poseduje oznaku o ispitavnju – EN1077. Kaciga mora da bude komotna, ne sme da steže niti da bude prevelika, jer će u slučaju pada spasti sa glave. Na potiljku se nalazi regulator čijim zavrtanjem stežete ili popuštate uložak kacige do mere koja vama odgovara. Svaka kaciga poseduje luftere, koji omogućavaju strujanje vazduha, pa vam podkapa nije potrebna.

Besplatne kacige za decu na Kopaoniku

U ski centrima Skijališta Srbije, kao i u ostalim evropskim skijalištima, kaciga je obavezan deo ski opreme za decu. Ukoliko niste u prilici da je kupite, možete je besplatno dobiti na korišćenje u ski centru Kopaonik.

KACIGA GLAVU ČUVA! 

Sezona skijanja i vožnje borda je počela, ako ste među onima koji još nisu kupili ili iznajmili kacigu, krajnje je vreme.

Kaciga vam može spasiti život.