Dejan Ljevnaić: Snega ima, sezona će biti uspešna: Dejan Ljevnaić o stanju na srpskim planinama, očekevinanoj posećenosti, planovima za novu gondolu…

dejan-ljevnaic-kopaonik-1389559877-426399Skijanje na Kopaoniku počelo je još pre mesec dana. Iako pravog snega nema, “Skijališta Srbije” na vreme su počela sa veštačkim osnežavanjem, pa su skijašima i borderima na raspolaganju sedam staza, na kojima ima više od 20 centimetara snega. Trenutno na Kopaoniku dnevno skija oko 2.000 ljudi.

Ovako za “Novosti” priča Dejan Ljevnaić, direktor “Skijališta Srbije”, povodom početka zimske sezone na srpskim planinama. Kako kaže, prošla godina oborila je sve rekorde, a i od ove očekuju odlične rezultate.

*Kako su “Skijališta Srbije” dočekala sezonu, ima li skijaša i gde sve može trenutno da se skija?

– Potpuno smo spremi dočekali sezonu, pa se tako na Kopaoniku skija već mesec dana. Sistemi za veštačko osnežavanje već su po ko zna koji put odradili svoj posao, pa skijaši i borderi uživaju na dvadeset centimetara utabanog snega. Na Kopaoniku trenutno radi šest žičara i sedam staza, ali i sav adrenalinski sadržaj. Sezona je počela i na Staroj planini, gde su u funkciji tri staze i gondola.

*Kakvu zimsku sezonu očekujete?

– Prošlogodišnja sezona bila je ubedljivo najbolja otkad “Skijališta Srbije” postoje. Od ove očekujemo da bude podjednako uspešna kao i prošla. Pre svega, mislim na posećenost, koja je bila za 40 odsto veća u odnosu na prethodne godine. Više od 240.000 skijaša je skijalo u ski-centrima u Srbiji. I promet je prošle sezone bio za 40 odsto veći nego ranije.

*Da li je tačno da se regionom pronela priča da, uprkos naporima “Skijališta Srbije”, na Kopaoniku nema još skijanja?

– Ovo je već treća godina da Ski-centar Kopaonik prvi otvara sezonu u regionu. Višegodišnje iskustvo ljudi u “Skijalištima Srbije” uspeva da učini i nemoguće, a to je da ljubitelji zimskih sportova uživaju na odlično pripremljenim stazama, bez prirodnog snega. Za dobru pripremu staza neophodna je temperatura u minusu i sistemi za veštačko osnežavanje rade svoje. Svi koji žele da praznike provedu na planini, mogu slobodno da spakuju stvari i da se upute ka željenoj destinaciji, jer skijanja ima i na Kopaoniku i na Staroj planini. A to sve mogu da provere na kamerama Skijališta Srbije, na zvaničnom sajtu.

*Kada možemo da očekujemo gondolu iz Brzeće do centra Kopaonika?

– U planu je gondola iz Brzeće i trenutno se radi na izmenama prostornog plana. Nadamo se da će se neophodne procedure završiti u što kraćem periodu, kako bismo mogli da krenemo u realizaciju ovog, slobodno mogu da kažem, najvažnijeg projekta za Kopaonik.

*Kakva je situacija u ski-centru na Brezovici?

– Ski-centar Brezovica spreman je za početak skijaške sezone. Urađeni su svi neophodni radovi za pripremu centra. I staze, žičare i hotel “Molika” čekaju skijaše. Trenutno na ovoj planini nema dovoljno snega za puštanje skijališta u rad, ali očekujemo da će se ubrzo steći uslovi da i tamo krene skijanje.

UŠTEDELI 105 MILIONA DINARA

*Da li su “Skijališta Srbije” uradila nešto po pitanju mera uštede u javnim preduzećima?

– “Skijališta Srbije” su smanjenjem troškova ostvarila ukupne uštede od 105 miliona dinara. I pored proširenja obima posla i kapaciteta, smanjen je broj zaposlenih sa 152 u 2012. godini na 141 u novembru 2015. godine. Takođe, smanjen je broj službenih vozila, a umanjene su i dnevnice, prema preporuci Vlade Republike Srbije. “Skijališta Srbije” prvo su preduzeće koje je još pre tri godine samoinicijativno umanjilo zarade u proseku za 18 odsto.

Izvor: JP Skijališta Srbije