Kopaonik je jedna od najlepših planina jugoistočne Evrope, a među turistima iz celog sveta je poznata kao sinonim za odlično opremljene ski staze, prelepe snežne prizore i odličnu ponudu komercijalnih sadržaja u vidu restorana, barova i kafića koji nude tople napitke i bogat meni kad poželite da se sklonite sa kopaoničkog minusa

Zahvaljujući brojnim restoranima koji svojim posetiocima nude samo najbolje, brojni superlativi se vezuju i za kuhinju na ovoj planini, koja je često presudan motiv za ponovnu posetu Kopaoniku. U nastavku se nalaze predlozi specijeliteta koje bi trebalo da probate na ovoj planini.

Pršuta – omiljeni gurmanski specijelitet sa Kopaonika

Jedno zimovanje na Kopaoniku ili boravak tokom toplijeg perioda godine, ne bi bilo kompletno bez čuvene pršute, koja je deo srpske meze, ali i brojnih specijaliteta i pravih domaćinskih trpeza. Pored Portugala, Španije i Italije koje ponosno ističu pršutu kao deo svoje kuhinje, moglo bi se reći da je pršuta i jelo Srba, koje se naročito mnogo poručuje na Kopaoniku jer, po rečima turista, ima zaista poseban šmek.

Ovaj poznati proizvod domaće radinosti možete probati i u zeljama regiona, mada je upravo Kopaonik poznat po sjajnim kombinacijama pršute sa drugom hranom, koja će vas zasititi i ujedno oduševiti.

Domaći ajvar – za potpuni doživljaj Srbije

Domaći ajvar je zaštitini znak srpske kuhinje, a naročito dobro ide uz vruću pogaču koja je deo tradicionalne trpeze koju mnogi kopaonički restorani nude. Predahnite od skijanja uz specijelitet koji ćete u originalnoj verziji probati samo u Srbiji, tačnije na njenim najlepšim planinama koje turisti vole zbog kvalitetnih staza ali i etno duha koji se može osetiti kada je reč o kuhinji.

 

Najlepše sorte crvenih paprika su zaslužne za autentičan ajvar sa Kopaonika, a svaka teglica koju poručite je pripremljena po originalnom domaćem receptu predaka koji se pažljivo čuvaju, dosledno poštuju i prenose sa kolena na koleno.

Šerdeni – jagnjeći specijelitet

Jagnjeći šerdeni su omiljeni kopaonički specijelitet gurmana, u čiji sastav ulaze crna i bela džigerica, škembe i raznovrsni začini koji zahtevaju tročasovno dinstanje. Rezultat je ukusan specijalitet serviran u etno stilu, a obroku možete dodati i čašu vina iz neke od najkvalitetnijih sorti koje Kopaonik može da vam ponudi.

Hrskava rebarca na kajmaku

Ukoliko vas raduje sočna i hrskava hrana u pauzama skijanja, a pri tom mirisna i obilna, onda su rebarca na kajmaku specijelitet koji ne bi trebalo da propustite na Kopaoniku. Uz rebarca se serviraju i salate sa svežim povrćem, pekarski krompir i bogati sosevi, pa kompletan obrok predstavlja uživanje za goste koji iznova i iznova poručuju baš ovo jelo.

Proja – bakin specijalitet

Srbi proju pripisuju bakinoj kuhinji, a jednostavna priprema jela je glavni razlog zbog koga se proja često nalazi na trpezama srpskih porodica. Iako se priprema po jednostavnom receptu, proja ima fenomenalan ukus koji se dobija mešavinom kukuruznog brašna, jogurta, kiselog mleka ili pavlake. Uz proju možete kombinovati sve vrste sira, pomenutu kopaoničku pršutu ili domaće čvarke koji vas sigurno neće izneveriti. Iako se često služi kao predjelo, ukusna proja ume da zasiti i pre dolaska glavnog jela.

Karađorđeva šnicla – najpoznatije srpsko jelo

Karađorđeva šnicla je tradicionalno srpsko jelo, omiljeno među Srbima, ali i turistima koji ga probaju. Prženo rolovano teleće ili svinjsko meso je zajedno sa kajmakom dominantan deo šnicle, koja se brzo sprema a još brže i zadovoljnije jede. Kopaonik nudi veliki broj obroka čiji dominantan deo predstavlja upravo ova šnicla, a ono što turiste uvek zanima je poreklo imena ovog specijeliteta. Specijelitet nosi naziv po vođu Prvog srpskog ustanka i rodonačelniku dinastije Karađorđević – Đorđu Petroviću.

 

Ukoliko probate pršutu ili neko drugo od navedenih jela, vaša poseta Kopaoniku će dobiti potpuno novi pečat po kome ćete pamtiti boravak na ovoj planini. Navedeni specijaliteti su ujedno odličan način da upoznate tradicionalnu srpsku kuhinju koja je vrlo bogata, ukusna i aromatična, pa nema sumnje da ćete je zavoleti već nakon prvog susreta sa njenim specijelitetima.