Trenutno vreme - 27.09.2020 u 01h
Vedro
Pravac vetra: SW
Brzina vetra: 6 m/s
Vlažnost: 100 %
Temperatura: 1 °C
Visina snega: ~
Pritisak: 817.2 hPa

Izvor: RHMZ Srbije
27.01.2020

Emilijana Marković izložba Kraljevi Čardaci

Emilijana Marković izložba Kraljevi Čardaci. Slike predstavljaju unutrašnju borbu između potrebe za toplinom doma i konstantne želje za putovanjima i novim izazovima. Svoj doživljaj umetnica prikazuje kroz simboliku emotivne i duhovne ravnoteže. Najčešći motivi na Emilijaninim slikama, arhitektonski objekti i prevozna sredstva, neskriveno upućuju na rastrzanost koja zapravo čini sklad u životu osobe nemirnog duha.

Pri susretu sa fantastičnim eksterijerima, u kojima se često lako mogu prepoznati elementi stvarnih urbanih predela, publici se nameće osećanje spokoja, ali u isto vreme i pitanje njihovih ližnih životnih vrednosti.

Slike obuhvaćene ciklusom „Utočište“ nastale su u periodu između decembra 2016.godine i marta 2019.

Emilijana Marković je umetnica iz Novog Sada koja proteklih godina živi i stvara u Budimpešti. Od malih nogu je pokazivala sklonosti ka umetničkom izražavanju. Tokom života se oprobala u raznim vidovima umetnosti ali se tek pre oko četiri godine potpuno posvetila slikarstvu.

U Novom Sadu je završila gimnaziju i studije arhitekture na Fakultetu Tehničkih Nauka, što se najčešće odslikava u njenim radovima.

Emilijana je redovan učesnik likovnih kolonija u Mađarskoj u organizaciji Udruženja umetnika Krug iz Budimpešte. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u Kulturnom i dokumentacionom centru Srba u Mađarskoj i učestvovala je na više grupnih izložbi u Budimpešti, Pečuju i Debrecinu.

Komentari

comments powered by Disqus