Pripadnici Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Gorske službe spasavanja i zaposleni u Javnom preduzeću „Skijališta Srbije“, izveli su danas, po prvi put, na Kopaoniku zajedničku vežbu u kojoj su prikazali spremnost, sposobnost i znanja za reagovanje u situacijama kada je spasavanje ljudskih života prioritet.

Na vežbi je učestvovalo osam spasilaca Gorske službe spasavanja.

„Naši spasioci su radili evakuaciju povređenog radnika sa stuba gondole, i prikazali novu opremu za evakuaciju sa žičara i gondola.

Ova zajednička saradnja zaista podiže bezbednost skijaša i turista na planinama u Srbiji na nivo kakav imaju veliki turistički centri u inostranstvu“, rekao je Aleksandar Ravas, spasilac Gorske službe spasavanja.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

 

FOTO MUP R. Srbije
VIDEO Gorska služba spasavanja