Gorska služba spasavanja (GSS) otvorila je konkurs za nove spasioce-volontere. Svi zainteresovani, punoletni građani mogu da se prijave elektronski, na linku

https://forms.gle/eG2Rhim5fm69TdxA7

Prijave su otvorene do 04. avgusta 2023.godine.

Nakon zatvorenih prijava, Komisija za obuku GSS-a uradiće prvu selekciju, i pozvati kandidate koji su prošli u drugi krug. U drugom krugu radiće se fizička provera kao i razgovor sa izbornom komisijom.

Kandidati koji prođu drugi krug biće pozvani na osnovnu obuku. U okviru osnovne obuke savlađuju se bazične tehnike kretanja i boravka u planini, prva pomoć, osnove tehničkog spasavanja (rad sa užetom i nosilima), planinarska orijentacija, organizacija rada i spasavanja u okviru GSS Srbije, učestvovanje u pretragama, organizacija i vođenje pretraga i druge teme i tehnike neophodne u izvođenju spasilačkih aktivnosti.

Oni koji uspešno završe osnovnu obuku postaju pripravnici, članovi Gorske službe spasavanja. Vežbe i usavršavanja tek tada i počinju, a napredovanje u službi zavisi isključivo od ličnog rada, učenja i zalaganja.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši.

Do danas, GSS Srbije pomogla je hitno medicinsko zbrinjavanje i evakuaciju više desetina hiljada povređenih ljudi. Učestvovali smo u svim vanrednim situacijama dajući nemerljiv doprinos spasavanju velikog broja ljudi iz kriznih situacija.

FOTO Gorska služba spasavanja