Spasioci Gorske Službe Spasavanja Srbije (GSS)  počeli su zimska dežurstva, za sada samo na Kopaoniku. Sredinom meseca očekujemo da će zimska sezona početi na Zlatiboru i Staroj planini.

Od prošle godine skijašima na Kopaoniku, u slučaju težih povreda, dostupno je i helio spasavanje. JP „Skijališta Srbije“, Helikopterska Jedinica MUP-a i GSS potpisale su Sporazum o saradnji kojim su između ostalog definisane i zajedničke aktivnosti na polju helikopterskog spasavanja i transporta.

Apelujemo na sve skijaše i turiste da svoje znanje prilagode stazama na kojima skijaju. Pre spusta važno je da se dobro zagreju, jer polazak na “hladno” najčešće je uzrok mogućeg udesa. Potrebno je i brzinu kretanja prilagoditi vremenskim uslovima, terenu i najvažnije sopstvenim mogućnostima. Najveći broj udesa dešava se na početku ili na kraju dana.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna  organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim  planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u  nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog  saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca,  od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski  penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima  lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih  jedinica policije, studente…

FOTO Gorska služba spasavanja