Момак висио на стени 3 сата, Горска служба притекла у помоћ

 

Спасиоци Горске службе спасавања Србије су 27.05 у вечерњим сатима имали хитну интервенцију спасавања момка П.Н. (21) који се заглавио док се спуштао низ каменолом на планини Космај.

Горска служба спасавања Србије је у 21:20 примила позив од стране сектора за ванредне ситуације о хитној акцији спасавања момка, који се током шетње низ каменолом Кошутица, у подножју планине Космај, заглавио на висини од 10 метара. Наиме, момак из Београда, који има викендицу у близини каменолома, је отишао у шетњу са пријатељом, и одлучио да се спусти низ стрму страну каменолома, у току спуштања момак се нашао у незгодној ситуацији, јер због нагиба и растреситог терена, није могао “ни горе ни доле“. Након тога, његов пријатељ је позвао полицију која је контактирала Горску службу спасавања Србије. Како би се осигурао, ухватио се за дрво, које му је правило осигурање наредна три сата, док спасиоци нису дошли до унесрећеног момка и уз помоћ техничке опреме и спасавања 1 на 1,  спустили га на земљу.

 

На сву срећу, све је прошло у најбољем реду због смирене реакције момка који је био смирен али и брзом реакцијом спасилаца Горске службе спасавања који су правовремено успешно извели акцију.

Повучени жељом за авантуром, људи често покушавају да прођу преко неприступачних терена и тако прецене своје способности, након чега се нађу у проблему. У тим тренуцима је најбитније да остану мирни, процене своју ситуацију и позову Горску службу спасавања Србије, која ће у најкраћем року реаговати да притекне у помоћ.

Додатне информације о раду ГСС Србије: www.gss.rs
Mеђународни стандарди којима се руководи ГСС Србије: www.IKAR-CISA.org