Spasioci Gorske službe spasavanja zajedno sa Planinarskim savezom Srbije obučavali su nastavnike iz nekoliko osnovnih škola, iz centralne i zapadne Srbije, na temu „Planinarstvo-boravak u prirodi“.

Obuka je održana u Ovčar banji, kako bi se nastavnici što bolje pripremili za rad sa decom na novom slobodnom izbornom predmetu, koji će u saradnji sa Ministartsvom prosvete, biti ponuđen učenicima petih razreda.
„Smatramo da bi nova nastavna aktivnost „Planinarenje i aktivnosti u prirodi“ mogla mnogo da doprinese većoj fizičkoj aktivnosti dece, ali i većoj zainteresovanosti za odlazak u prirodu i planinarenje.
Naravno, treba biti svestan svih opasnosti koje planina može da donese, ali uz dobru edukaciju rizici se svode na minimum“, rekao je Boško Mihailović, spasilac Gorske službe spasavanja.
Planinarski savez Srbije, kroz komisiju za rad sa mladima, ovakvim obukama želi da osigura održivost predmeta „Planinarstvo-boravak u prirodi“ na duge staze , kao i sam kvalitet izvođenja nastave.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.
GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…