Informer: Kopaonik postaje veliko gradilište: Najveći srpski skijaški centar Kopaonik iz godine u godinu raste. Kako sve veći broj turista prepoznaje ovu turističku destinaciju kao najpovoljniju, a i najpogodniju za odmor, nije ni čudo što se sve više investitora odlučuje da gradi baš na ovoj planini, piše današnji Informer.

image-5a3dea8e890b9f53bd97507f6c02283c0182c1711d1c6cd8e8e036a15ce97dea-v_360x216Jedna od najnovijih investicija je ulaganje šeik Muhameda bin Zajeda al Nahjana, koji kreće da gradi luksuzan hotel na mestu nekadašnjeg objekta Jugobanke. Uz ovaj novi hotelski kompleks koji će, bez sumnje, upotpuniti bogatu ponudu Kopaonika koja privlači ljubitelje prirode i aktivnog odmora, ovo nije jedina novina koja će uskoro obradovati posetioce naše planinske lepotice.

Pored same staze Karaman greben gradi se još jedan hotel, a takođe i MK Mountain resort proširuje svoje smeštajne kapacitete. Za narednu godinu, dva nova investitora najavila su izgradnju jos dva moderna hotela.

Uveliko se investira i u podnožju samog centra, na zadovoljstvo ugostitelja, malih hotelijera i poljoprivrednika koji nude organske domaće proizvode. Svi se nadaju da će ovaj talas ulaganja i “velikog spremanja” planine dovesti do procvata lokalne ekonomije, i do zapošljavanja mladih iz okolnih mesta.

Utisak da je Kopaonik trenutno jedna od glavnih tačaka za ulaganje u Srbiji i širenje turističkih kapaciteta i ponude ove planine ne iznenađuju, ako se zna da su mu prethodili dugogodišnje plansko investiranje u modernizaciju samog skijališta. Nove žičare i najmodernija oprema koja se postavljala prethodnih godina, kao i odlično uređenje skijaških staza doprineli su popularizaciji ove planine. Prema rečima skijaša i bordera, ali i turista koji na planinu idu zbog manje intenzivne rekreacije, ova destinacija ni po čemu ne zaostaje od skupljih i udaljenijih evropskih centara.

Pokazatelj promenjenog turističkog lica Srbije je i najava dolaska sve većeg broja turista iz Rusije. Ovo jasno ukazuje da Kopaonik postaje pravi regionalni cetar, kako po broju turista, tako i po investicijama. Upravo je zbog toga ovogodišnja letnja sezona premašila sva očekivanja i rekorde u broju turista.

 

Inevsticije na Kopaoniku

–          Doli bell –  hotel pored staze Karaman Greben

–          Proširenje Granda – 70 novih apartmana

–          Vila Pahulja pored Vile Mećava , privatni investitori iz Niša 13 apartmana

–          Proširenje hotela Srebrna Lisica – oko 200

–          Vila preko puta vojnog odmarališta – 90 apartmana

–          Objekat kod vile Raška sa 20 apartmana

–          Proširenje hotela MilMari – 30 novih soba

–          Vila Mil Mir (Brzeće)– 90 apartmana

–          Dejzir (Brzeće) – oko 90 apartmana

–          WEG (Brzeće)

–          Vila Vedrana (Brzeće)

Izvor: Skijališta Srbije