Na Kopaoniku je moguće da sredinom naredne sedmice padne malo snega, ali sve je manje šanse i vremena za neki ozbiljniji sneg u decembru.

Prve dve dekade ovogodišnjeg decembra protekle su u znaku suvog i stabilnog vremena, uz konstantnu dominaciju polja povišenog vazdušnog pritiska nad našim područjem. Tako je tekući mesec i jedan od sušnijih decembara ikada. Kako stoje stvari, decembar će završiti u istom stilu kako je i započeo – uz uglavnom stabilno i manje ili više hladno vreme (u zavisnosti od dana), bez značajnijih ili gotovo bez ikakvih padavina.

Do nedelje uglavnom tmurno i prohladno

Od četvrtka do nedelje u većini predela očekuje se umereno do potpuno oblačno vreme uz pojavu sumaglice ili magle, koja bi se ponegde mogla zadržati i tokom prepodnevnih časova. Sumaglica će se u većem delu zemlje, a naročito u Vojvodini zadržati i tokom čitavog dana. U četvrtak ipak ponegde treba očekivati sunčane periode, dok će u petak i subotu oni biti prava retkost.

Jutra će biti prilično hladna, uz miminalne temperature uglavnom između -8 i -2°C, dok će maksimalne dnevne biti u intervalu od -1 do 4°C.

U nedelju i ponedeljak oblačno i toplije uz moguće slabe padavine

U nedelju i ponedeljak, 25 i 26. decembra, uz topli front koji će stići sa zapada, treba očekivati zadržavanje oblačnog vremena, ali razbijanje sumaglice i magle, kao i slabije padavine u vidu susnežice i kiše.

Prve padavine mogle bi se očekivati već tokom jutra i u prvom delu dana, kada je pored slabe kiše ponegde moguća i po koja pahulja snega, dok će u nedelju poslepodne mestimično padati kiša. U ponedeljak pretežno do potpuno oblačno i uglavnom suvo vreme, uz malu verovatnoću za slabu kratkotrajnu kišu mestimično.

Temperature će biti u porastu. Još uvek je rano za detaljniju prognozu, ali može se orijentaciono reći da će minimalne temperature u nedelju biti između -3 i 1°C, a maksimalne dnevne će se kretati između 4 i 8°C. U ponedeljak jutarnje temperature između 0 i 5°C, a maksimalne dnevne od 8 do čak 12 stepeni. Još uvek ima mesta za manje promene.

Krajem meseca novo, ali suvo zahlađenje?

Počevši od ponedeljka nad zapadnom Evropom prema simulacijama gotovo svih numeričkih modela nalaziće se anticiklon, čiji će se centar potom brzo premestiti nad Veliku Britaniju, a 29-30. decembra nad središnju Evropu. Greben ovog anticiklona spustio bi se i do naših prostora, kao i do juga Jadrana i Sredozemlja, i na taj način sprečio formiranje ciklona koji bi se inače verovatno tu formirao usled prodora hladnog vazduha.
Anticiklon postavljen na području Velike Britanije, odnosno malo istočnije, otvoriće put novoj količini hladnog vazduha ka našim prostorima. Međutim, glavnina hladnog vazduha ukoliko se ostvari ovaj scenario, otićiće nešto istočnije od Srbije i zapadnog Balkana, preko Rumunije i Bugarske glavnina hladnog vazduha spustila bi se do Turske. Po ljubitelje zime i snega, povoljni scenario bi bio da se anticiklon postavi zapadnije i izvesno vreme tamo zadrži.

Hladan vazduh počeće da pritiče u utorak, najpre po visini, pa će na planinama biti znatno hladnije uz razbijanje temperaturne verzije, a od srede 28. decembra znatno hladnije vreme očekuje se i u nizijama.

Dakle, kako sada stvari stoje, poslednje dane decembra obeležiće suvomrazica. U okviru hladnog fronta sredinom naredne sedmice, brdsko-planinski predeli bi ipak dobili nešto snega. Naravno, još uvek je rano za preciznije prognoze za poslednje dane decembra, a upravo ovog meseca svedoci smo kako se situacija u izlazima numeričkih modela može promeniti.
Izvor: http://meteoplaneta.rs/