U saradnji sa helikopterskom jedinicom MUP-a, Skijalištem Srbije i lekarima iz trauma centra na Kopaoniku Gorska služba spasavanja Srbije uspela je da završi složenu akciju spasavanja muškarca srednjih godina sa teškom povredom glave koju je dobio na stazi Krčmar na Kopaoniku.

Akcija spasavanja završena je u rekordnom roku, za nešto manje od tri sata, i povređeni muškarac transportovan je u Klinički centar Srbije.

U akciji spasavanja učestvovalo je pet spasilaca Gorske službe spasavanja.

U akciji spasavanja korišćena je usluga hitnog medicinskog transporta helikopterom, koja je od ove godine dostupna na Kopaoniku zahvaljujući nedavno potpisanom Sporazumu o saradnji između helikopterske jedinice MUP-a, Skijališta Srbije i Gorske službe spasavanja.

Od početka saradnje sa helikopterskom jedinicom MUP-a 27 spasilaca Gorske službe spasavanja završilo je orjentaciju u radu sa helikopterom.

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

 

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…