Putovanje na skijanje počinje mnogo pre samog odlaska na željenu destinaciju. Pre svega, tu su planiranje i organizacija samog putovanja, a zatim i čuveno pakovanje koje često ostavljamo za poslednji trenutak, pa tek nekoliko sati pred putovanje shvatimo da na mnoge stvari, koje su nam neophodne za divan skijaški put, nismo ni mislili.

 

Kako bismo vam olakšali pakovanje za skijanje – podelićemo sa vama nekoliko najvažnijih saveta o tome kako i šta sve treba spakovati. Saznajte ih u nastavku teksta.

Ranac – odličan dodatni prostor za pakovanje

S obzirom na to da su zimske stvari, naročito one za skijanje, vrlo glomazne i zauzimaju veliki prostor u koferu – odmah isplanirajte dodatni prostor u koji ćete moći da spakujete sve što ne uspe da stane u kofer. Mali aparati za negu koji mogu stati u ranac, punjač, slušalice za telefon, paket maramica, naočari za sunce i za skijanje…

Lista stvari koje će vam biti potrebne na skijanju, a verovatno za njih nećete pronaći dovoljno mesta u koferu prilično je duga. Zato je naš prvi savet za pakovanje za skijanje svakako to da odmah isplanirate da sa sobom ponesete ranac, ili sličnu manju putnu torbu (mada je ranac svakako najpraktičniji izbor) u koju mogu da stanu sve potrepštine.

Šta sve treba spakovati na skijanje?

Sada kada znate da će vam osim putne torbe, biti potreban i ranac, sigurno vas zanima šta je sve to što će zauzeti toliko mesta u koferu za skijanje, odnosno šta je ono što je neophodno spakovati i poneti sa sobom na put na skijanje.

Evo samo najneophodnijih stvari za skijanje: jakna, skijaško odelo, rukavice, zimska garderoba, veš i ukoliko ih imate – skije. Skije, naravno, nećete spakovati u kofer, postoji poseban način njihovog odlaganja i pakovanja.

Osim svega navedenog, ne zaboravite da su vam potrebne i zimske čizme, koje ćete nositi kada niste na skijanju, kao i garderoba koju možete da nosite tokom vremena koje provedete na planini ne skijajući.

Tu su i neseseri sa kozmetikom, higijenskim potrepštinama, kao i lekovima. Na skijanje mnogi vole da ponesu i gedžete za snimanje svojih skijaških poduhvata, pa ne zaboravite da ukoliko imate, i njih negde treba da smestite.

Pametno pakovanje za put na skijanje

Neke stvari, kao što je skijaška jakna, ne možete umanjiti pakovanjem i šta god da uradite kako biste je što praktičnije spakovali, ona će zauzeti puno mesta u koferu. Savetujemo da je zato stavite na samo dno kofore, kako ne bi zauzimala njegovo središte.

Kada je reč o garderobi  – da li ste znali da će ona manje mesta u koferu zauzimati ako se srola, nego ako se složi na način na koji slažemo stvari u ormaru?

 

Zato, srolajte šta možete od garderobe, a ćoškove i sitne prazne “rupe u koferu”, koje ostanu nakon pakovanja, iskoristite da u njih stavite kese sa vešom, čarapama i sličnim stvarima koje ne zauzimaju puno mesta. Ovo je glavna caka za pametno pakovanje!

Obavezno spakujte dovoljno kesa za garderobu u kofer. Sigurno i sami znate koliko posle skijanja garderoba koju ste nosili može biti mokra i vlažna. Na kraju krajeva – zima je. Kese će vam dobro doći da pri povratku u njih spakujete stvari, koje će možda i dalje biti vlažne.

Ne zaboravite da spakujete ove “sitnice”

Pre svega, novčanik i lična dokumenta – jedino što vam je apsolutno neophodno. Tu su i punjač za telefon, kao i sam telefon. Sve ovo najbolje bi bilo da spakujete u standardnu torbu, koju ćete nositi sa sobom tokom puta, a ne u kofer ili u ranac.  Tu su i krema za sunčanje i naočari za sunce, na koje biste verovatno zaboravili, a neophodni su na skijanju.

Sigurni smo da ćete se ovog puta odlično spakovati za skijanje. Srećan put, vidimo se na Kopu!