Kanjon Samokovske reke je jedno od najpopularnijih pešačkih tura na Kopaoniku. Ako tražite pešačke ture na Kopaoniku na pravom ste mestu.  Specifičnost ove staze je što prolazi kroz dva rezervata prirode Samokovsku reku i Кozje stene. Staza većim delom ide uz sam kanjon Samokovke, predivne brze, bistre i pitke reke, pune slapova i vodotokova.

Lepota ove staze ogleda se u prelepim predelima kroz koje se prolazi i pri tom uživa u svakom trenutku. Ovom stazom spojena su dva najpoznatija izletišta na Кopaoniku: Кadijevac i Đorov most.

Šta Vas čeka?

Najatraktivniji pogled je sa jednog manjeg uzvišenja, u donjem delu staze, i to na strme litice Кozjih stena. Kanal za vodu prokopan, kroz provalije i stene, od strane našeg seljaka u dužini od 18 km vodi Vas ova staza. Priroda je netaknuta, a stoletne šume smrče, jele, bukve i hrasta se postepeno smenjuju. Uz put se možete osvežiti plodovima šumske jagode, maline, kupine i ribizle. Do mile volje možete uživati u čistom vazduhu i mnoštvu najkvalitetnijih jestivih gljiva. U letnjem periodu kada su temperture vazduh u gradovima nepodnošljivo visoke ovde se možete odmoriti i šetajući se nadisati divnog planinskog vazduha.

Kanjon Samokovske reke predivna pešačka tura kroz čarobnu prirodu Kopaonika. Šta videti na Kopaoniku? Devinitivno je ova staza naša preporuka.

Specifikacija pešačke staze

Ukupna dužina staze: 8,5 kilometara

Vrsta staze: turističko rekreativna staza

Trajanje pešačke ture: oko 3 sata hoda

Stepen težine: srednje teška staza