Markove stene i Samokovska reka obuhvata raznovrsne i interesantne zajednice smrče sa mahovinom. Kiselicom i druge vegetacije, kao tresave – neposredno pored Samokovske reke. Prolazi se kroz prirodni rezervat Samokovska reka. Pored granitnih stena, geomorfoloških spomenika: Suvog jelaka (1622mnm) i Markovih stena (1721mnm).

Polazak na ovu turu je iz centra naselja konaci Sunčani vrhovi. Prolazi se pored ambulante uzbrdo markiranom stazom do meteorološke stanice na Krstu. Nakon toga skrenuti u pravcu severa na veliku livadu gde se nalazi depandans hotela Putnik. Staza dalje vodi nizbrdo kroz šumarak do hotela Bačište.

Na kraju asfaltnog parkinga pored puta za Rudnicu, krenuti stazom u šumu severozapadno (desno). Nakon toga pored teniskih terena stazicom (slabo markirana) do šumareve kuće. Pored šumareve kuće, (zapadno) na ivici livade u šumi nalaze se monolitne granitne stene – Suvi jelak (1662mnm). Prelazi se asfaltni put Kopaonik Jošanička banja (neposredno pored šumareve kuće). Preko Murske reke dolazi se na stazu za smučarsko trčanje (“lang lauf”) i Samokovsku reku. Od Samokovske reke pažljivo treba pogledati kartu i teren i pronaći slabo markiranu stazu koja vodi uzbrdo u pravcu juga do skupine granitnih Markovih stena (1721mnm).

Od Markovih stena obeleženom stazom kroz četinarsku šumu krenuti u pravcu juga pored dečjeg odmarališta „Kragujevac”. Doći do parkinga ispred centra naselja konaci “Sunčani vrhovi”.

Vrsta staze: Turističko rekreativna

Trajanje pešačke ture: oko 3-4 sati hoda

Uspon: sa usponom 170 metara

Stepen težine: lagana kratka tura

Markove stene je predivna lokacija za obilazak a staza je jako lagana tako da možete bez nekog velikog napora da uživate u njij. Ako tražite šta obići na Kopaoniku na pravom ste mestu.