Oštri krš je pešačka tura na Kopaoniku koja se sve češće obilazi zbog svojih prirodnih lepota i predivnog pogleda. Za posetioce, izletnike, privlačan je zbog prirodnog rezervata i retkih i osobenih zajednica ostenjaka sa staništima izrazito retkih i ugroženih biljnih vrsta.

Pravac kretanja je početna tačka centar naselje konaci ili Sunčani vrhovi. Nakon toga se kreće preko 10 potočića a zatim na Ćurčićku ravan. Nastavljamo dalje preko Rvatske bačije, Mala Gobelja,  prevoj Velika GobeljaSuvi jelak i stiže se na Oštri krš. Nakon toga nastavljamo Zanovet, Ciganska rekaJaram – V. Karaman (Vučak) – dom Rtanj i nazad od centara.

Staza Oštri krš polazi od

Staza polazi od centra do početne stanice žičare (četvorosedežnice), Karaman Greben. Nakon toga nastavlja se smučarskom stazom, uzbrdo do ski lifta, skreće se prema severu kroz šumu do početne stanice ski-lifta Mali Karaman (žičara br.8). Silazimo pored Karamanskog potoka (zgrada vodovoda) na asfaltni put u pravcu severa na oštroj krivini puta (KopaonikBrzeće), ulazi se u šumu. Odavde neobeleženom stazicom preko livade Čatalan, pored ostatka temelja nekadašnjih baraka, produži se severoistočno. Paraleno sa asfaltnim putem preko 10 potočića, kroz šumu Crni jelak.

Prelazi se preko proseke (gde su položene vodovodne cevi) i izlazi na prevoj Jaram (kod dve zgrade – trafo i putarska). Odavde vodi markirana staza zemljanim kolskim putem do odvajanja drugog puta (kota 1774mnm). Odatle u pravcu Velike i Male Gobelje do potoka i sastava puta i staze sa zapada (levo). Dalje se produži uzbrdo na sedlo između Male i Velike Gobelje gde se izlazi na pešačku (neobeleženu). Obilazimo Veliku Gobelju sa severne strane. Sa ove staze može se popeti na vrh V. Gobelje (1934mnm). Sa samog vrha se pruža pogled prema zapadu – na planine, Durmitor, Bjelasicu, Komove. Na istoku Suvu planinu, Rtanj, Jastrebac, a na jugu Pančićev vrh, i južne delove Kopaonika kao i na udaljene planinske masive Prokletije, Šar planinu i druge.

Staza vodi

Staza vodi ivicom Suvog jelaka u pravcu Oštrog krša (1741mnm). Sa Oštrog krša mogu se videti nepregledne šume rezervata Gobelje i dolina Gobeljske reke.

Dalje se ide u pravcu juga, preko padine Zanoveti na dolinu Ciganske reke do hotela Srebrnac i dalje do prevoja Jaram (1788mnm).

Od Jarma uzbrdo uz smučarsku stazu stiže se do vrha Veliki Karaman (1936mnm). Na vrhu se nalazi skupina monolitnih granitnih stena sa kojih se pružaju vidici na okolne planine.

Potom se produži grebenom Karamana u pravcu juga do sastava izlaznih stanica ski-liftova Gvozdac, M.Karaman i Kneževe bare. Staza vodi nizbrdo smučarskom stazom do doma »Rtanj« a odatle do početne stanice ski-lifta M.Karaman, preko Karamanskog potoka (pored jezerca) kroz šumu (retka markacija) izlazi se na asfaltni put do vojnog doma, a odatle u naselje konaci »Sunčani vrhovi«.

Informacije o pešačkoj turi

Vrsta staze: Staza srednje težine za rekrativce

Trajanje pešačke ture: oko 6 sata hoda

Uspon: oko 588 metara nadmorske visine

Stepen težine: Srednje teška pešačka tura

Šta obići na Kopaoniku? Na pravom ste emstu.