Semeteško jezero popularno po retkom fenomenu plutajućeg ostrva. Ovo jezero nalazi se na 900m n.v., u ataru sela Semeteš ispod visa „Čukara”. Kružnog je oblika, prečnika 60 metara i dubine do 4 metra.

Vodu dobija iz dva izvora iznad jezera. Temperatura vode je 10C (prosečna), u julu i avgustu do 20°S. Na jezeru su se formirala tzv. ploveća ostrva na kojima ima rastinja (velikog drveća). Prilikom duvanja vetra, ostrva se kreću po jezeru, što predstavlja atrakciju posetiocima jezera (vožnja po jezeru). Jezero je poribljeno a »starosedeoci« su tritoni. Triton je vrsta repatih vodozemaca iz porodice salamandara sa slabo razvijenim nogama. Naši izrazi: vodenjak i daždevnjak (endemska vrsta faune).

Semeteško jezero se nalazi

Iznad Semeteškog jezera između brda „Orlovca” (1149 mnm) i Gornjeg brda (941mnm) u uvalama, nalaze se dva urvinska jezera, obrasla trskom (na 1030 i 1050m n/v). Ova mala jezerca mogu se obići iz smera Raskrsnice, jer se nalaze pored markirane staze.

Do Semeteškog jezera može se doći pešačenjem, koristeći markiranu stazu planinarske transverzale »Josif Pančić«.

Od centra naselja konaci »Sunčani vrhovi«, obeleženom stazom doći do Jablanove ravni, gde je kontrolna tačka 6 (KT-6) planinarske transverzale »Josif Pančić«. Od centra do Jablanove ravni (KT-6), potrebno je oko 120 minuta običnog – laganog hoda.

Od Jablanove ravni (KT-6) odvaja se markirana staza prema zapadu (levo), dolinom Barske reke, pored rudnika „Suva ruda”, stiže se za 120 minuta (od KT-6) do Semeteškog jezera.

Do Semeteškog jezera može se stići

Do Semeteškog jezera može se stići (pešice) koristeći markiranu stazu planinarske transverzale, od centra do Jablanove ravni (1400m KT-6), a odavde produžiti u pravcu severa preko Hajdučke česme do Raskrsnice (1514m). Ovde se nalaze usamljene krupne kamene stene, a na jednoj od njih je spomen ploča iz NOB-a i kontrolna tačka 7 (KT-7).

Sa ovog mesta odvaja se markirana staza koja vodi kroz dolinu u smeru jugo-jugozapada i za nepunih dva sata pešačenja dolazi se do Semeteškog jezera. Od Jablanove ravni (KT-7) do Raskrsnice potrebno je oko 120 minuta.

Povratak od Semeteškog jezera moguć je istim putem do centra (obe varijante – pešice) ili pešice do sela Lisina (oko sat vremena), a odatle autobusom redovne linije Rudnica-Kopaonik do centra naselja.

Pešačka tura na Kopoaniku Smeteškog jezera je duga, pa iziskuje dobru fizičku kondiciju i odgovarajuću obuću i odeću – obavezno poneti kartu Kopaonika i kompas (busolu).

Semeteško jezero je prirodni fenomen koji treba obići i videti.

Informacije o pešačkoj turi

Vrsta staze: turističko teška staza

Trajanje pešačke ture: oko 8-10 sata hoda

Uspon: oko 850 metara nadmorske visine

Stepen težine: Teža i veoma duga tura

Šta obići na Kopaoniku? Naš izbor je Semeteše i njegovo jezero.