Vodopad Jelovarnik zahvata jugoistočni deo teritorije Nacionalnog parka Кopaonik. Do vodopada se stiže lokalnim makadamskim putem Brzeće-Mramor-rudnik Zaplanina i od prevoja Mramor udaljen je oko 4,5 km. Na putu ka vodopadu prolazi se kroz selo Čelići, jedino selo na teritoriji nacionalnog parka, čije stanovništvo se bavi isključivo stočarstvom i voćarstvom. Od puta do vodopada vodi uređena staza, dugačka oko 150 m.

Vodopad Jelovarnik Formira se na Zaplaninskoj reci, koja izvire u podnožju Nebeskih stolica . Vodopad je kaskadnog tipa i u vreme velikih padavina se pretvara u jednu celinu, veliki vodopad dužine 82 metra. Voda je kristalno bistra i impozatntan je prizor uz zrake sunca koji se probijaju kroz gustu bukovu šumu.

Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen od svih aktivnosti. U ovom rezervatu razvila se najbujnija bukova šuma na Кopaoniku pa su pojedina stabla visoka 30-35 m i debela preko 1 m. Takođe, ovde se može videti planinski javor, glacijalni relikt i endemit Balkanskog poluostrva.
Priroda je netaknuta, a stoletne šume smrče, jele, bukve i hrasta se postepeno smenjuju. Uz put se možete osvežiti plodovima šumske jagode, maline, kupine i ribizle i do mile volje uživati u čistom vazduhu i mnoštvu najkvalitetnijih jestivih gljiva.

U letnjem periodu kada su temperture vazduh u gradovima nepodnošljivo visoke ovde se možete odmoriti i šetajući se nadisati divnog planinskog vazduha.

Ukupna dužina staze
oko 15 kilometara

Vrsta staze
Turističko rekreativna

Trajanje pešačke ture
oko 5-6 sati hoda

Stepen težine
srednje teška staza