Vodopad Jelovarnik zahvata jugoistočni deo teritorije Nacionalnog parka Кopaonik. Do vodopada se stiže lokalnim makadamskim putem Brzeće-Mramor-rudnik Zaplanina. Od prevoja Mramor udaljen je oko 4,5 km. Na putu ka vodopadu prolazi se kroz selo Čelići, jedino selo na teritoriji nacionalnog parka. Stanovnici ovog mesta se bavi isključivo stočarstvom i voćarstvom. Od puta do vodopada vodi uređena staza, dugačka oko 150 m.

Više o pešačkoj turi vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik formira se na Zaplaninskoj reci, koja izvire u podnožju Nebeskih stolica . Vodopad je kaskadnog tipa i u vreme velikih padavina se pretvara u jednu celinu, veliki vodopad dužine 82 metra. Voda je kristalno bistra i impozatntan je prizor uz zrake sunca koji se probijaju kroz gustu bukovu šumu.

Vodopad Jelovarnik je prirodni spomenik i strogo je zaštićen od svih aktivnosti. U ovom rezervatu razvila se najbujnija bukova šuma na Кopaoniku pa su pojedina stabla visoka 30-35 m i debela preko 1 m. Takođe, ovde se može videti planinski javor, glacijalni relikt i endemit Balkanskog poluostrva.
Priroda je netaknuta, a stoletne šume smrče, jele, bukve i hrasta se postepeno smenjuju. Uz put se možete osvežiti plodovima šumske jagode, maline, kupine i ribizle i do mile volje uživati u čistom vazduhu i mnoštvu najkvalitetnijih jestivih gljiva.

U letnjem periodu kada su temperture vazduh u gradovima nepodnošljivo visoke ovde se možete odmoriti i šetajući se nadisati divnog planinskog vazduha. Letnji sadržaj na Kopaoniku je poslednjih godina veoma populara. Pešačke ture na Kopaoniku su jedno od njih.

Ukupna dužina staze: oko 15 kilometara

Vrsta staze: Turističko rekreativna

Trajanje pešačke ture: oko 5-6 sati hoda

Stepen težine: srednje teška staza

Šta obići na Kopaoniku? Definitivno je naša preporuka ova pešačka staza. Kopaonik leti je predivan isto kao i zimi. Doživite Kop na pravi način i uživajte u njegovoj predivnoj prirodi koja svakog ostavi bez daha. Dobrodošli na HopNaKop stranicu koja promoviše Kopaonik i sve čari ove planine.