Trenutno vreme - 15.09.2019 u 13h
Vedro
Pravac vetra: W
Brzina vetra: 2 m/s
Vlažnost: 59 %
Temperatura: 16 °C
Visina snega: ~
Pritisak: 838.7 hPa

Izvor: RHMZ Srbije
15.06.2014

Kopaonička mečja šapa…Muška biljka… Saznajte zašto ;)

HogweedKopaonička mečja šapa…Muška biljka… Saznajte zašto 😉

Drugi nazivi: medveđa šapa
Latinski naziv: Heracleum sphondylium

 

 

Opis biljke: To je više od 1 m visoka, dvogodišnja ili višegodišnja biljka, uspravne, kratko dlakave stabljike. Donji, oko 60 cm dugački listovi krpasti su, duboko urezani, a prema gore sve manji. Belo-zelenkasti cvetovi prave kišobranaste štitice, sa oko 20 peteljki. Obodni su cvetovi veći od unutarnjih. Cvijet je vrlo sličan cvetu angelike. Stabljika je šuđlja. Prerezana ima gorak okus i miris po mrkvi.

Stanište: Raste po livadama uz grmlje, na vlažnim mjestima, uz potoke, rubove šuma i puteva, kao korov i u obliku žbuna.

Bere se: Cveta leti, kada se i bere. Upotrebljava se koren i nadzemni deo biljke.

Pripremanje leka, primena i delovanje:

Primenjuje se za povecanje apetita kod dece i odraslih, leči od proliva i katara creva, vraća polnu potenciju oslabljenu usled nervoze, premorenosti radom ili opće istrošenosti.
Čaj, koji reguliše probavu, priprema se tako što se jedna velika kašika biljke popari s 2,5 dl vrijuće vode, ostavi da stoji 5 min. i zatim procedi. Pije se dvaput dnevno po 1 šoljica posle jela. Kod lečenja polne nemoći ili impotencije uzima se po 20-30 kapi alkoholnog rastvora dva puta dnevno sa vrlo malo vode.
Može se upotrebiti i kao prašak, 1-2 (na vršak noža) dnevno. To koristi i protiv bolesti epilepsije, ali je za tu svrhu još delotvornije ako se 12 kafenih kašičica usitnjenog korena potopi 8 sati u 4 dl vode, pa se zatim pije u gutljajima u toku dana…
Ova gigantska biljka je na spisku najboljih afrodizijaka.

  • Hogweed_(Heracleum_sphondylium)
  • P1510707
  • pampa (Heracleum sphondylium subsp pyrenaicum) 1231A _03_07_2010_0002_L

Komentari

comments powered by Disqus