Na Kopaoniku,  tradicionalno, prvi vikend septembra rezervisan je za manifestaciju – Dani vrganja.

Šesta manifestacija  održava se, od 3 do 6 septembra 2015 godine, u organizaciji MK Mountain Resorta, Nacionalnog parka Kopaonik, Turističko-sportske organizacije “Raška” i Turističke organizacije opštine “Brus”.

U nedelji održavanja manifestacije ( 30 avgust do 05 septembar do 12 h ) svakog dana će biti merenje i evidentiranje pronadjenih vrganja u kategorijama I i II klase a u cilju takmičenja i dodele nagrada za najteži vrganj na Kopaoniku.

mujen

Pozvani su svi da dođu i uživaju, posebno poslednjeg dana kada se kuvaju sve same delicije od gljiva, i ono što možete da probate na ovoj manifestaciji malo gde ćete imati prilike.

DSC_5544

Program manifestacije

03.09.2015.god.

15 h – svečano otvaranje , pozdravna reč organizatora

Kulturno umetnički program; instrumentalisti i pevači iz Raške i Brusa

04.09.2015.god.

09 h – 12 h ce biti organizovani paneli o gljivama.
14 h – 18 h etno ponuda podkopaonickog kraja.

05 .09 . 2015 . god .

12 h – Takmičenje u pripremanju jela od gljiva u kategorijama : – Hladna predjela
– Čorbasta jela
– Roštilj – pleh

15 h – Ocenjivanje takmičara.

Za takmičarski deo svoje učešće su do sada potvrdili : Kuhinja “ Granda” Kopaonik, Kuhinja “ Jat apartmana” Kopaonik , Kuhinja “ Rtanj “ Kopaonik , Kuhinja restorana “ Draguljica “ Jošanička Banja, EKO KLUB “ Zeleni putokazi “ Raška , EUK “Čerenjski “ Baljevac na Ibru I Zoran Jelenkovic ,restoran “ PROMAJA “kao I veci broj gljivarskih drustava iz Srbije I okruzenja. Očekujemo prijave I ostalih zainteresovanih , pre svega hotelijera sa Kopaonika i restorana i pojedinaca iz okruženja.

DSC_5611

Za vreme takmičenja u pripremanju jela koje se organizuje na » vatrištu«[ kod restorana »ZVRK«] na Kopaoniku biće predstavljena etno ponuda podkopaoničkog kraja [ proizvodi domaće radinosti,stara jela,izvorno pevanje i dr.]
U programu su svoje ucešće najavili :
1. Ansambl ” Frula ” Raška , EUK ” Čerenjski ” Baljevac na Ibru , KUD ” Frula ” Brus , KUD ” Brvenica ” Raška
2. EKO – KLUB ” Zeleni putokazi ” Raška
3. Udruženje žena iz Raške ,zlatne ruke Brusa , udruženje žena iz Baljevca i udruženje žena iz Jošanicke banje.
4. Udruženje proizvođača rakija Baljevac i udruženje ” Voćar ” Raška,« GEGULA » Kraljevo i drugi.

DSC_5669

Za vreme trajanja manifestacije bice stalna izlozba gljiva sa Kopaonika uz prisustvo edukatora iz Nacionalnog parka Kopaonik i predstavnika udruzenja gljivara.

18 h – Svečano zatvaranje manifestacije , dodela nagrada , bogat kulturno umetnicki program.

 

U razgovoru sa Zoranom Jelenkovićem, predsednikom organizacionog odbora  manifestacije “Dani vrganja 2015” saznali smo, da su  ove godine svoje ucesce na manifestaciji potvrdili predstavnici gljivarskih udruzenja iz Italije , Slovenije , Hrvatske , Bosne i hercegovine , Republike Srpske, Grcke , Makedonije , Bugarske i 14 gljivarsko – mikoloskih udruzenja iz Srbije .Učesnici su spremni da podele svoje znanje i iskustvo sa znatiželjnicima, jer za gljivare važi pravilo da su širokog srca i čiste duše, društveni i dobričine. A kako to drugačije proveriti nego doći na Kopaonik i prisustvovati najukusnijoj i najmirisnijoj gastronomskoj fešti, dodao je naš domaćin Zoran.

 

baner_vesti_SuperNova