slika1Kopaonik dobija Trauma centar: Lončar je u izjavu Tanjugu precizirao da će se u svakom trenutku u tom centru nalaziti oko 10 eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti i oni će, kako je objasnio, biti osposobljeni da pomognu ljudima koji zadobiju povrede, bilo da je reč o povredama na skijaškim stazama ili van njih.

Tačnije, postojaće tim koji će, kako je rekao, odmah reagovati i zbrinuti pacijenta.

Lončar je juče na Kopaoniku predsedavao stručnim skupom posvećenim urentnoj medicini na kojem se okupilo više od 100 lekara, uglavnom hirurga iz bolničkih centara i klinika u Srbiji.

On je tom prilikom ukazao je da je vodeći uzrok smrtnosti populacije do 40 godina, trauma i to čak u 40 odsto slučajeva.

“Zbog toga smo se okupili, iz svih Urgentnih centara u Srbiji, da se uhvatimo u koštac sa tim problemom, nađemo rešenje i promenimo taj rezultat – da to više ne bude tako”, rekao je dr Lončar Tanjugu.

On ističe da je reč o velikom globalnom problemu i naglašava da je na skupu donet zaključak koji garantuje dobre rezultate u budućnosti.

“Dogovorili smo se da ćemo se zajednički uključiti u tu akciju i da će se raditi po jednakim pravilima u celoj Srbiji, a to znači, bilo da je reč o Urgentnom centru u Beogradu, Kragujevcu ili Nišu, imaćete isti tretman i radiće se po istim pravilima”, objašnjava Lončar.