КОПАОНИК: ГСС ДУАЛ СЛАЛОМ 2014 Традиционална трка спасилаца Горске службе спасавања (ГСС) Србије "ГСС ДУАЛ СЛАЛОМ", биће одржана у суботу, 8. марта, на Копа ...КОПАОНИК: ГСС ДУАЛ СЛАЛОМ 2014 Традиционална трка спасилаца Горске службе спасавања (ГСС) Србије “ГСС ДУАЛ СЛАЛОМ“, биће одржана у суботу, 8. марта, на Копаонику. Као и сваке године, трка ће се одржати на ноћној стази “Мало језеро”, са почетком у 20 сати. Спасиоци ће своје скијашко умеће приказати у слалом тркама „један на један”. Елиминација такмичара одвијаће се по куп систему до великог финала, када се добија и коначни победник трке.

 

Организовањем ове трке, која има ревијални карактер, ГСС Србије жели да промовише безбедност и укаже на правила понашања на ски стазама, како у скијашком центру Копаоник, тако и осталим скијалиштима у земљи. 

​Подсећања ради, ГСС Србије обезбеђује скијашке центре од дана њиховог отварања: на Копаонику од 1980., на Старој планини од 2006. и на Златибору од 2007. године. Дневно, спасиоци на овим скијалиштима збрину и до десет повреда, док се у јеку сезоне тај број удвостручи. На крају сезоне, веома често се број интервенција приближи броју од 1000 збринутих повређених скијаша.​ Уз одличну сарадњу са ЈП “Скијалишта Србије” непрестано се ради на повећању безбедности скијаша на стазама, а традиционална ГСС трка је лепа прилика да се још једном апелује на заљубљенике у планине и скијашке спортове на шта треба обратити пажњу како би боравак на планини свима остао у лепој успомени.

 

Драж једне овакве трке је и у окупљању свих генерација спасилаца ГСС Србије и заједничком дружењу, развоју сарадње и размени искустава са представницима спасилачких служби земаља из региона, који сваке године у великом броју узимају активно учешће у овој трци. Ове године, очекује се учешће спасилаца из Црне Горе, Хрватске, Словеније и Румуније.

За гледаоце трка представља прилику да виде спектакл у виду динамичног такмичења и пратећег забавног програма, уживајући у скијашким вештинама представника горских служби спасавања.


Трка ће бити организована уз свесрдну помоћ ЈП “Скијалишта Србије”.

 

GSS DUAL SLALOM 2013

Горска служба спасавања (ГСС) Србије је добровољна и непрофитна организација чији је основни циљ помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима.

Спасити људски живот, помоћи човеку у невољи, основни је задатак ГСС Србије.

ГСС Србије су 1952. године основали искусни алпинисти, док данас Горску службу спасавања сачињава око 200 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци, скијаши и параглајдеристи.

Законом о ванредним ситуацијама, Горска служба спасавања Србије је уврштена у чиниоце заштите и спасавања у Србији и дефинисана као стратешки партнер Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије за извођење спасавања на неприступачним теренима. Начелник Горске службе спасавања Србије је члан Републичког штаба за ванредне ситуације.

ГСС Србије је члан међународне спасилачке организације за површинско спасавање – IKARCISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), као и међународне спасилачке организације за спасавање у подземљу – ECRA (European Cave Rescue Association), и свој рад усаглашава са препорукама ових организација.

Додатне информације о раду ГСС Србије: www.gss.rs