Kopaonik je jedna od retkih destinacija u Srbiji i regionu koja je gotovo jednako posećena i zimi i leti. Iako su najjači adut ove planine ski staze, koje po opremljenosti mogu da se mere sa najboljim svetskim skijalištima, prirodne lepote na Kopaoniku ga čine i primamljivom letnjom destinacijom

Kopaonik - idealna destinacija i za zimu i za leto - HopNaKop Kopaonik

Ogroman je broj onih koji zimi na ovoj planini uživaju u skijanju i kuvanom vinu, dok se leti na isto mesto vraćaju kako bi udisali svež vazduh, uživali u prijatnim šetnjama, i otkrivanju lepota koje dolaze do izražaja kada se otopi sneg. Da je leto podjednako uzbudljivo kao i zima, pokazuju i fascinantne fotografije prirode Kopaonika, preko leta, koje smo pripremili za Vas.

 

Četiri od mnoštva opcija u kojima možete uživati na Kopaoniku zimi i leti

Kopaonik je jedan od najvrednijih turističkih resursa naše zemlje, pa je i sav ponuđen sadržaj na ovoj planini izuzetno atraktivan tokom čitave godine. Ipak, za jedan deo se pobrinula i priroda, pa lepote u kojima se može uživati predstavljaju sasvim dovoljan razlog za putovanje na Kopaonik. Na ovu planinu možete stići na različite načine. Samostalnom organizacijom, preko turističkih agencija na leto ili izborom smeštaja i svih neophodnih informacija baš putem našeg sajta: HopNaKop.rs.

Ipak, pre izbora termina, pogledajte ideje i savete šta raditi na Kopaoniku, bilo da želite da ga obiđete zimi, bilo da to želite da uradite preko leta!

 

#1 Skijanje ili šetnje u prirodi

Skijanje je jedan od glavnih motiva za odlazak zimi na Kopaonik, pa ljubitelji ovog sporta najveći deo vremena provode upravo na ski stazama, praveći pauze za obroke ili topao čaj u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata smeštenih pored staze na Kopaoniku. Kada mrak padne a reflektori se popale, ski oprema se odlaže i sledi uživanje u kuvanom vinu uz kamin, ili pak u nešto življoj atmosferi kopaoničkih restorana i kafića.

Ukoliko na Kopaoniku provedete nekoliko letnjih dana, imaćete priliku da uživate u svemu onom što sneg prekriva tokom zime. Bujna flora, zajedno sa razigranim životinjskim svetom i upečatljivim osunčanim bojama, učiniće da tokom leta čitave dane provedete u prirodi, okruženi borovim šumama i čistim vazduhom. Upravo je zbog svojih prirodnih vrednosti, Kopaonik 1981. godine proglašen za nacionalni park. Oni koji su ljubitelji adrenalina i aktivnog odmora, na raspolaganju imaju i aktivnosti poput zip lajna, tjubinga, planinskog biciklizma, i mnogih drugih.

 

#2 Razgledanje znamenitosti

Poseta Kopaoniku može poprimiti i edukativni karakter, ukoliko slobodno vreme posvetite obilasku njegovih znamenitosti i istorije koju one čuvaju.

Jedna od najvažnijih znamenitosti je Pančićev mauzolej, smešten na istoimenom kopaoničkom vrhu. Josif Pančić je bio srpski lekar i botaničar, koji je za vreme svog života zabeležio oko 68% današnjih biljnih vrsta, dotad nepoznatih nauci i široj javnosti. Kako je posebno voleo Kopaonik, Josif Pančić je izrazio želju da njegovi posmrtni ostaci budu na ovoj planini, a želja mu je ispunjena 63 godine nakon njegove smrti, kada su ostaci premešteni u Pančićev mauzolej.

Najviša tačka Kopaonika, koja je nekad nosila ime po kralju Milanu Obrenoviću, danas se zove upravo po Josifu Pančiću, naučniku koji je pružio ogroman doprinos istraživanju flore u Srbiji.

Osim ove atrakcije koja najlepše izgleda zimi, na Kopaoniku i u podno njega možete obići mnoge znamenitosti: Mijatovića jaz, svetilište Metođe, Jošaničku banju i Dolinu jorgovana, koje su po svojoj prirodi mnogo atraktvinije leti. Sve ove znamenitosti potvrđuju da je Kopaonik idealna destinacija za odmor u zimskoj sezoni, ali i za uživanje tokom toplih letnjih meseci.

 

#3 Domaća kuhinja i noćni provod

Večernja zabava i noćni provod na Kopaoniku su izuzetno kvalitetni tokom cele godine. Raznovrsna ponuda restorana, kafića, barova, ali i klubova i diskoteka, čini ovu destinaciju privlačnom svim generacijama. Domaća kuhinja je najaktuelnija na ovoj planini, jer u njoj rado uživaju i domaći i strani posetioci, ali se u okviru restorana mogu probati i poznati specijaliteti internacionalne kuhinje. Neretko u ovim lokalima možete uživati uz laganu muziku ili zabavni program, dok diskoteke i klubovi nude izuzetno živahnu atmosferu zbog kojih na Kopaoniku uvek možete videti veliki broj posetilaca mlađih generacija.

#4 Obilazak crkava i manastira

Kopaonik je dom značajnih crkava i manastira, koje turisti ne propuštaju da obiđu kada se nađu na ovoj planini. Već pomenuto svetilište Metođe je vrlo zanimljivo zbog male crkve koja je smeštena u steni, gde su se vernici skrivali u vreme turske vladavine na našim prostorima. U okolini Kopaonika se nalazi veliki broj crkava i manastira, pa pri dolasku na ovu planinu možete napraviti kratak predah i odmoriti se pored nekog od njih.

Bilo da ga posetite na leto ili zimu, Kopaonik je planina koja obećava prijatan odmor i odličnu uslugu. Ukoliko skijate na njegovim stazama u jeku zimske sezone, razmislite o svim njegovim lepotama koje više dolaze do izražaja leti, pa provedite na ovoj planini i nekoliko toplih dana, koji će vas značajno relaksirati i osvežiti.