rep-BRUS-Bojan-Zivancevic-u_620x0Kopaonik: Profesor fizičkog spasava ljude iz smetova: BRUSJANIN Bojan Živančević (31), mladi profesor fizičke kulture u srednjoj školi u ovom mestu, svakog dana pomaže đacima, ali ni starije ne zaboravlja. Prvi je kada treba da pomogne ugroženim porodicama podno Kopaonika, učestvuje u dopremanju humanitarne pomoći najudaljenijim meštanima bruskih sela, a ni sam ne zna koliko je puta spasavao ljude iz smetova.

Roditelji Bogdan i Marica retko ga viđaju kod kuće, jer kao predsednik Crvenog krsta u Brusu svaki slobodan trenutak koristi za volontiranje. Starijeg brata Dejana tragično je izgubio 2004, pa se vratio da pomogne porodici. Uprkos nesreći, završio je DIF u roku 2006. i od tada ne staje. Ova zima zasada ne najavljuje debele minuse, ali Bojan zna sve ćudi najlepše srpske planine.

– Veliko mi zadovoljstvo predstavlja rad s decom – priča za „Novosti“ Bojan Živančević, ističući kako njihova škola humanosti okuplja čak 200 volontera. – Mislim da se dosta dobro razumemo. Učim ih da budu humani. Naš Crveni krst konstantno radi na animiranju mladih (dobrovoljno davanje krvi, promocija humanih vrednosti i prava, prva pomoć, spasavanja na vodi i na planini).

Da bude plemenit naučio ga je otac, dobrovoljni davalac krvi, koji ga je vodio sa sobom još kao osnovca da vidi očev primer.

– Tu mi je na neki način usađena ta ideja – kaže Bojan. – Moje volontiranje počelo je 1999. godine kada nas je naš tadašnji predsednik Zoran Ilić okupio posle poziva za obuku u pružanju prve pomoći. On je postavio temeljac sadašnje organizacije pre svega u spasavanju na vodi i na planini.

Naš sagovornik ne može da se priseti koliko je obuka do sada prošao ne bi li bio što spremniji da pomaže od 2000. godine: obuka u spasavanju na vodi na Paliću, alpinistička i spasilačka obuka na Kopaoniku, obuka za spasioca u Subotici, kurs za spasavanje na otvorenim vodama u Baošiću, za instruktora spasilaca na vodi u Beogradu, obuka izvlačenja iz ruševina u Patri.

– Od 2005. sam vodio obuke u prvoj pomoći i spasavanju na vodi, a 2009. radio u kampu omladine u Maliju na poziv Federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca kao fasilitator u programu psihosocijalne podrške u nesrećama – napominje Živančević. – Povedeni iskustvom iz zime 2012, početkom ove godine oformljen je nacionalni tim za delovanje u nesrećama tokom ekstremnih zimskih uslova i obuke imamo u Brzeću. Tu sam jedan od instruktora.

Zahvaljujući komitetu, federaciji, Crvenom krstu Srbije do Brusa redovno stižu paketi hrane, higijene, lekova, peći na čvrsta goriva, odeća, obuća. Otuda Bojan ima pune ruke posla.

– Mama ima običaj da mi kaže: ti, sine, kad uđeš u kuću, kao da si došao u humanitarne svrhe – kroz smeh kaže junak s Kopaonika.

Izvor: Novosti