Razmišljali ste da provedete letnji odmor na Kopaoniku, ali jednostavno niste mogli da ubedite ostatak porodice ili svoju grupu prijatelja da ne bi bilo dosadno letovanje na planini?

U narednom članku pokazaćemo Vam sve mogućnosti koje Vam stoje na raspolaganju, ako letos dođete na Kopaonik, kojima čak i najzahtevniji odmoraši neće biti u stanju da se odupru!

Razmišljali ste da provedete letnji odmor na Kopaoniku, ali jednostavno niste mogli da ubedite ostatak porodice ili svoju grupu prijatelja da ne bi bilo dos

Kao prvo ako letnji odmor provodite na Kopaoniku znači da niste u središtu gužve, nema besanih vrelih noći i nema opekotina od sunca na vašem telu. Fantastični Kopaonički pejzaži, čist svež vazduh, dosta prostora za sve, i tona različitih aktivnosti su ono što je u prodavnici za Vas na Kopaoniku u leto.

Kopaonik u zimskom periodu je dobro poznat po tome što je ogromno prirodno igralište, a isto važi i leti – u stvari, postoji još veći izbor stvari koje možete da da radite! Ako imate zahtevnu decu ili prijatelje u svojoj grupi koji jednostavno ne mogu mirno da sede na odmoru, onda evo spiska aktivnosti u ponudi, koji će ih učiniti zauzetim do nedelju ili dve!
Vama preostaje da uživate u Spa&wellness centrima i brojnim otvorenim i zatvorenim bazenima koje skoro svaki hotel na Kopaoniku ima.

Većina ovih aktivnosti su pogodna za odrasle i decu, iako neke od opasnijih zahtevaju određene veštine i mogu imati ograničenje i starosnu granicu za učesnike.

Panoramska vožnja žičarom Navikli smo svi na uobičajne doživljaje planinskih puteva, ali planina može da se vidi i iz drugog ugla. Jednom od najlepših staza ove planine, u samom centru Kopaonika, svakog leta turiste vozi žičara „Pančićev vrh“. Ova žičara vas vodi na najviši vrh planine i sigurno ćete uživati u pogledu sa 2017 metara nadmorske visine.

Zip line Zip lajn predstavlja pravi adrenalinski užitak. Preletite planinu na “sopstvenim” krilima i osetite čari prirode.

Bob na šinama Brzi spust kroz šumu i planinske predele učiniće provod još uzbudljivijim. Dostignite brzinu do 60 km/h i sa sobom ponesite trajnu uspomenu u vidu snimka vožnje ili fotografije.

Tjubing Sankanje više nije rezervisano samo za zimu i sneg. Tjubing nudi ludu vožnju na posebnim gumama. Neka vas staza vodi i uživajte!

Mountain cart Vožnja trotočkašem, a imate samo kočnicu? Zvuči uzbudljivo. Posebna adrenalinska vožnja na posebno pripremljenoj stazi dužine od 1.5 kilometar. Stavite kacigu i dobar provod je zagarantovan!

Dečije igralište U Dolini sportova nalazi se dečije igralište sa brojim sadržajima koje će mališane zabaviti i učiniti im dan još zanimljivijim.

Planinski biciklizam Planinski biciklizam spada u vrstu ekstremnih sportova. Tri downhill staze, različitih podloga, dužine od 5 kilometara, prilagođene su i početnicima i onima koji vole nešto opasnije vožnje. Za one koji bi da uvežbaju nove trikove, u Dolini sportova napravljen je Bike park.
U centru Kopaonika (na samom polazu žičare Pančićev vrh) moguće je rentirati bicikle, a prevoz do Pančićevog vrha omogućen je četvorosednom žičarom na koju su postavljeni specijalni nosači za prevoz bicikala.

Pre korišćenja biciklističkih staza za downhill, neophodno je da budete upućeni u pravila ponašanja prilikom planinskog biciklizma, kao i da potpišete izjavu o preuzimanju rizika.


Paraglajding  jedan od najboljih načina da zaista uživate u prekrasanom pogledu na Kopaonik – iz ptičije perspektive!

Trim stazaTuristi koji odluče da provedu odmor na Kopaoniku ovog leta očekuju trim staze. Svi oni koji žele da provedu aktivan odmor na planini mogu da korsite ove staze koje će biti dužine 4.7 kilometara. Trasa se sastoje od četiri rute i nalaze se u šumskom području, na prirodnom terenu, tako da će korisnici moći da izaberu onu koja najviše odgovara njihovoj fizičkoj spremi.

Ovaj sadržaj koristiće kako rekreativcima, tako i sportistima koji tokom leta borave na Kopaoniku pripremajući se za predstojća takmičenja.

Pešačke ture Najzdraviji oblik odmora. Pešačenjem kroz najatraktivnije destinacije Kopaonika upoznaćete planinu. Tokom leta Nacionalni park Kopaonik organizuje pešačke ture do Nebeskih stolica,  vodopada Jelovarnik, Duboke, Jankovih bara, Markovog kamena, Treske, Nebeskih stolica i najzahtevniju niz kanjon Samokovske reke.

Na Kopaoniku pešačite samostalno i otkrićete razne reke kao što su Samokovka i šume bogate biljnim svetom, četinarima i bukvama. Ako volite pešačenje kroz šume i prirodu, ovo je mesto za Vas. U stvari, ova oblast je puna obeleženih planinarskih i biciklističkih staza, a u skrivenim uglovima i predivnim mestima naći ćete vrganje i divlje kupine, maline, borovnice. Možete čak videti tetreba iza drveta dok pešačite ili ako pogledate u nebo, možete uočiti zlatnog orla.

Streličarstvo Naučite da koristite luk i strelu, saznajte kako se nekada dolazilo do večere, testirajte sebe i svoje umeće iz streličarstva uz naše instruktore, okruženi prirodom na planinskom vazduhu i suncu.

Safari ture Offroad vožnja u posebno prilagođenom safari vozilu i obilazak Nacionalnog parka Kopaonik. Spektakularni vidici, posmatranje flore i faune.

ATV Avantura BoDeK Novi pogled na Kopaonik. Doživite Kopaonik na drugačiji način. Uživajte u nestvarnim predelima ove fascinantne planine, obiđite predele koji su Vam dostupni isključivo motornim sankama i ATV motorima, napravite fotografije koje će zauzimati posebno mesto u Vašem domu i na kojima će Vam drugi zavideti.

Obiđite manastire koji se nalaze u blizini Kopaonika Upoznajte kulturno nasleđe Srbije i osetite duh srednjovekovne hrišćanske umetnosti.

Ovo je, naravno, samo kratak spisak aktivnosti koje možete doživeti na Kopaoniku u letnjim mesecima, ali mi će mo Vam dati više detalja o ovim i još mnogim aktivnostima u našim člancima tokom narednih nedelja.
Dođite letos na Kopaonik ako ste spremni da naučite neke nove veštine i možda prevaziđete neke svoje strahove uz pomoć stručnih lica za svaku avanturu koju smo Vam prezentovali! Ostavite komentar i pridružite nam se na Facebook-u i recite nam da li ste probali neku od navedenih – ili bilo koju drugu letnju planinsku aktivnost.

VAŽNO

Hoteli i vile sa Spa&wellness centrima i bazenima

Hotel Grand & Spa

Hotel CLUB A ***

Hotel Kraljevi Čardaci

Hotel MujEn Lux

Apart Hotel & Spa Zoned

Vila D&M

Milmari

 

Panoramska vožnja žičarom, bob na šinama, Zip line, Tjubing, Muontain cart  Skijališta Srbije

Pešačke ture  Nacionalni park Kopaonik

Streličarstvo, Safari ture i još mnogo toga  Avanturistički centar Kopaonik

Paraglajding  Letenje paraglajderom sa prvakom Srbije

Vožnja četvorotočkašima ATV Avantura BoDeK