Moguća lavina na Kopaoniku: Na našim skijalištima/planinama palo je više od 50 cm novog snega za veoma kratko vreme, praćeno vetrom i vrlo niskim temperaturama. Novi sneg pao na tanku, tvrdu staru podlogu, a pošto će temperature i dalje biti u debelom minusu, sneg će se veoma sporo stabilizovati i povezivati sa podlogom. Spasioci Gorske službe spasavanja Srbije su ocenile da je opasnost od lavina na našim planinama značajno porasla tako da su na Kopaoniku sprovedene preventivne mere lavinskog testiranja.

avalanche

Od skijalista, ugrozeni su delovi Kopaonika i Stare planine, ali nisu direktno i staze, vec samo vezne staze.

Prema proceni GSS-a najugroženija mesta na Kopaoniku su ispod vrha Vučak ka stazi Gvozdac i ispod Vučje staze prema Crvenoj Dubokoj gde su urađeni lavinski testovi.

Nakon urađenog preseka snežnog pokrivača, lopatama za sneg, i izvršenog kompresionog testa spasioci su došli do rezultata da je rizik od nastanka lavina veliki i da je po svetskoj lestvici procene opasnosti od lavina, koja ide od 1 do 5, trenutna opasnost iznosi 3.

Na Staroj Planini, potencijalna opasnost jeste na veznoj stazi od Planinarskog doma i hotela do staze Konjarnik, kao i na putu od Dojkinog vrela do hotela kroz sumu. Pod vrlo slicnim uslovima, snezna lavina se dogodila u martu 2009. godine. na Staroj planini.

Gorska služba spasavanja Srbije, savetuje sve skijaše da izbegavaju skijanje i šetanje van uredjenih staza na delovima gde su skijaske ili vezne staze ugrozene od lavina.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.
GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

Izvor: GSS.rs