Na Kopaoniku još 50 cm snega: Od četvrtka će usled dejstva ciklona na vreme u našim krajevima doći do velike promene vremena, te će za 48 sati pasti veće količine vodenog taloga u obliku kiše, susnežice i snega, a biće i umerenog do jakog vetra. U većini krajeva pašće preko 40mm vodenog taloga za 48 sati, a ponegde bi moglo biti izmereno i preko 70mm padavina u dva dana. Doći će i do naglog pada temperature, živa u termometru u većem delu zemlje u četvrtak i petak neće prelaziti 5ºC. Srećom, stabilizacija vremena očekuje se već u danima vikenda kada će biti i sunčanih intervala, ali i jutarnjih mrazeva u nedelju.

PRILIV HLADNIJEG VAZDUHA U ČETVRTAK, U BRDSKO-PLANINSKIM PREDELIMA OBILAN SNEG

Priliv hladnijeg vazduha iz centralne Evrope očekuje se u četvrtak, i to u jutarnjim, odnosno prepodnevnim satima. U planinskim predelima već će padati sneg uz formiranje, odnosno povećanje visine snežnog pokrivača, a u večernjim satima i u noći ka petku snežna granica spuštaće se sve niže. Tako se u noći ka petku i u petak tokom dana obilniji sneg očekuje i u brdskim predelima, a u noći ka petku i u petak tokom dana susnežica i sneg padaće i u većini nižih predela. Prema trenutno očekivanom scenariju kiša neće preći u susnežicu i sneg jedino u nižim predelima Vojvodine, no još uvek ima prostora da se to promeni. Snežni pokrivač mogao bi se formirati i u pojedinim nižim predelima, ali će uglavnom biti reč o vlažnom snegu – bljuzgavici, koji će se ukoliko ne u petak, sasvim sigurno istopiti u subotu tokom dana. U subotu u jutarnjim satima treba računati na pojavu poledice. U planinskim predelima u četvrtak i petak moglo bi pasti 30 do 50cm snega, ako ne i više.

baner_vesti_cardaci

STABILIZACIJA VREMENA U DANIMA VIKENDA

Nakon prolaska ovog zimskog ciklona globalni numerički modeli predviđaju uspostavljanje polja povišenog vazdušnog pritiska, čiji će centar biti nad centralnom i severnom Evropom, što će kod nas značiti stabilizaciju vremena. U danima vikenda preovladavaće promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima, naročito drugog dana vikenda. Sa druge strane usled vedrih noći to će značiti i jutarnje mrazeve drugog dana vikenda i početkom naredne sedmice. Početkom naredne sedmice preovladavaće pretežno sunčano vreme, uz postepen porast dnevnih temperatura.

Naravno, situacija se narednih dana može menjati i zato ćemo redovno izveštavati o vremenu koje nas očeku u narednim danima.
Autor: Jovan Čabrilo

 

baner_vesti_mujen